Dostupni linkovi

Najveći porast uvoza Kine u posljednjih deset godina


Kontejneri spremni za izvoz u kineskoj luci, ilustracija

Uvoz Kine u maju porastao je najbržim tempom u posljednjih 10 godina, potaknut sve većom potražnjom za sirovinama, prenosi Reuters. Dodaju i da je usporen rast izvoza i to više nego što se očekivalo usred poremećaja izazvanih pandemijom COVID-19 u glavnim lukama na jugu te zemlje.

Iako je brzi oporavak na razvijenim tržištima pojačao potražnju za kineskim proizvodima, globalni nedostatak poluprovodnika, veći troškovi sirovina i prevoza, uska grla u logistici i jačanje juana umanjili su izglede za najvećeg svjetskog izvoznika.

Kineski izvoz u dolaru u maju je iznosio je 27,9% dok je u aprilu ove godine iznosio 32,3%.

“Manji izvoz pomalo je negativno iznenađenje, možda zbog slučajeva COVID-19 u provinciji Guangdong koji su usporili promet u lukama Shenzhen i Guangzhou", rekao je Zhiwei Zhang, glavni ekonomist Pinpoint Asset Managementa, dodajući da će promet u lukama u Guangdongu vjerovatno ostati manji u junu.

Velike brodske kompanije upozorile su klijente na sve veća zagušenja u luci Yantian u provinciji Guangdong nakon otkrića nekoliko slučajeva korona virusa među lučkim osobljem.

Tvornice u Guangdongu još nisu poslale izvještaje o smanjenju kapaciteta, ali priznale su da imaju problem da ispune zahtjeve za potražnjom.

Osim novih slučajeva COVID-19 u Guangdongu, globalni nedostatak čipova počeo je pogađati sve kineske izvozne artikle koji se odnose na poluprovodnike, rekla je Iris Pang, glavna ekonomistkinja u ING-u. Na primjer, proizvodi i dijelovi za automobile, najveći izvozni artikal, pali su za 4% u odnosu na godinu ranije, dodala je Pang.

Dvogodišnji prosječni rast izvoza pao je na 23,4% u maju sa 36,3% u aprilu, ukazujući na slabiji zamah izvoza, jer ponovno otvaranje razvijenih ekonomija smanjuje potražnju za ličnom zaštitnom opremom (PPE) i proizvodima za rad od kuće, navode analitičari iz Nomure.

Istovremeno, rast valute posljednjih sedmica na blizu trogodišnjeg maksimuma u odnosu na američki dolar mogao bi dodatno uticati na više cijene za američke potrošače.

Kina je objavila da je za mjesec maj ostvarila 45,53 milijarde dolara suficita u trgovini, što je manje od očekivanih 50,5 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG