Dostupni linkovi

Kina šalje humanitarnu pomoć Ukrajini, i dalje protiv sankcija Rusiji


Građani Pekinga posmatraju televizijske izveštaje o invaziji Rusije na Ukrajinu
Građani Pekinga posmatraju televizijske izveštaje o invaziji Rusije na Ukrajinu

Kina će Ukrajini poslati humanitarnu pomoć uključujući hranu i dnevne potrepštine u vrednosti od pet miliona juana (791.000 dolara) iako se protivi uvođenju sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Žao Lidžian rekao je novinarima da će prva pomoć Crvenom krstu Ukrajine biti poslata danas, a dodatnu pomoć poslaće "što je pre moguće".

Žao ponovio da se Kina protivi sankcijama Rusiji rekavši da one nikada ne donose mir i bezbednost te da će samo izazvati ozbiljne probleme u ekonomijama.

Dodao je da će se trgovina između dve zemlje normalno nastaviti "u duhu međusobnog poštovanja, jednakosti i obostrane koristi".

Za rat u Ukrajini okrivio je SAD rekavši da Vašington nije adekvatno uzeo u obzir "legitimnu" brigu Rusije za bezbednost zbog širenja NATO.

Predsednik Kine Si Đinping rekao je u utorak da je njegova zemlja spremna da "aktivno radi" sa međunarodnom zajednicom u posredovanju u ratu u Ukrajini, ali nije ponudio detalje i ponovio svoje protivljenje zapadnim sankcijama Rusiji, prenosi CNN.

Tokom virtuelnog razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, Si je rekao da je situacija u Ukrajini "zabrinjavajuća" i da je Kina "duboko ožalošćena zbog ponovnog izbijanja rata na evropskom kontinentu", navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva inostranih poslova.

"Kina će ostati u komunikaciji i koordinaciji sa Francuskom, Nemačkom i EU i, u svetlu potreba uključenih strana, aktivno će raditi zajedno sa međunarodnom zajednicom", navodi se u saopštenju i dodaje da sve napore "koji vode ka mirnom rešenju krize" treba podržati.

XS
SM
MD
LG