Dostupni linkovi

Kina upozorava da neće tolerisati tajvanske 'separatiste'


Kineski vojni helikopteri lete pored ostrva Pingtan, jedne od najbližih tačaka kontinentalne Kine Tajvanu, u provinciji Fudžijan 4. avgusta 2022. godine, uoči održavanja kineskih vojnih vežbi kod Tajvana.

Kina je 10. avgusta saopštila da ima nultu toleranciju prema "separatističkim aktivnostima" na Tajvanu i potvrdila da će silom zauzeti to ostrvo ako bude potrebno.

Ovo upozorenje usledilo je nakon što je Kina organizovala vojne vežbe u morima oko Tajvana kao odgovor na posetu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi (Nancy) Pelosi Tajvanu početkom avgusta.

Pelosi je prošle nedelje postala najviši američki zvaničnik koji je posetio Tajvan u poslednjih nekoliko decenija uprkos oštrim pretnjama Kine koja Tajvan smatra svojom teritorijom.

Iz kineske vojske su takođe saopštili da su izvršili "različite zadatke" oko Tajvana, ali da će nadalje sprovoditi redovne patrole.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ukupno 17 kineskih borbenih aviona preletelo 10. avgusta srednju liniju Tajvanskog moreuza, usred nastavka vojnih vežbi u blizini ostrva.

Kineska kancelarija za poslove sa Tajvanom objavila je 10. avgusta belu knjigu u kojoj se navodi kako namerava da na ostrvu realizuje niz ekonomskih podsticaja i izvrši vojni pritisak.

"Spremni smo da stvorimo ogroman prostor za mirno ujedinjenje, ali nećemo ostaviti prostora za separatističke aktivnosti u bilo kom obliku", navodi se u dokumentu.

Takođe se navodi da se Kina "neće odreći upotrebe sile i zadržava mogućnost da preduzme sve neophodne mere".

"Bićemo primorani da preduzmemo drastične mere da odgovorimo na provokaciju separatističkih elemenata ili spoljnih snaga ako ikada pređu naše crvene linije", navodi se u beloj knjizi.

Kina je poslednji put izdala belu knjigu o Tajvanu 2000. godine.

Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu je izjavio 9. augusta da Kina koristi velike vojne vežbe kako bi se pripremila za invaziju na Tajvan.

On je pozvao na međunarodnu podršku u odbrani mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza.

Očekivalo se da će se vežbe završiti 7. avgusta, ali su nastavljene ove nedelje.

"Trupe će pažljivo pratiti promene situacije u Tajvanskom moreuzu i nastaviti da sprovode vojnu obuku i pripremaju se za rat", saopšteno je iz štaba kineske vojske.

Tajvan je optužio Kinu da koristi posetu Pelosi kao izgovor za probu za invaziju.

Izvela je sopstvene vojne vežbe kako bi se pripremila za napad na ostrvo, a 10. avgusta je objavila snimke svojih vazdušnih, kopnenih i morskih snaga kao odgovor na kineske vežbe.

Tajvanske vežbe izazvale su još jedno kinesko upozorenje 9. avgusta.

Tajvan ima samoupravu od 1949. godine, kada su komunisti Mao Ce-tunga preuzeli vlast u Pekingu nakon što su u građanskom ratu porazili nacionaliste Kuomintanga (KMT) iz Čang Kai-šeka, zbog čega se vlada pod vodstvom KMT-a povukla na ostrvo.

Izvor: AFP, Reuters
XS
SM
MD
LG