Dostupni linkovi

Kina osudila Sloveniju zbog podrške nezavisnosti Tajvana


Janez Janša, premijer Slovenije

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je 19. decembra podršku Slovenije nezavisnosti Tajvana.

Portparol Ministarstva Žao Lidjian je izjavio da su šokirani podrškom "očiglednog kršenja" principa jedne Kine.

Žao je istakao da u svijetu postoji samo jedna Kina čiji je Tajvan neotuđivi dio, a kako je naveo, vlada Narodne Republike Kine jedina je legitimna vlada koja predstavlja cijelu Kinu.

On je dalje istakao da je princip jedne Kine opštepriznata norma u međunarodnim odnosima i univerzalni konsenzus međunarodne zajednice.

To je ujedno, dodao je, i politička osnova odnosa Kine i Slovenije i Kine i Evropske unije (EU).

Premijer Slovenije Janez Janša ranije je, govoreći o Tajvanu kao o "demokratskoj zemlji", rekao da Slovenija i Tajvan "rade na uspostavljanju razmjene predstavnika".

Kina tvrdi da je Tajvan teritorija koji će po potrebi biti stavljena pod kontrolu silom i pojačava diplomatski pritisak na ostrvsku zemlju kako bi ga prisilila na političke ustupke.

"Niko ne bi trebao podcijeniti snažnu odlučnost, čvrstu volju i snažnu sposobnost kineskog naroda da brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Žao.

Tajvan i Kina razdvojili su se usred građanskog rata 1949., a Narodna Republika Kina insistira da je jedini pravni zastupnik ostrva uprkos tome što nikada nije njime upravljala.

Slovenija je slijedila potez Litvanije dopuštajući Tajvanu otvaranje predstavništva u svom glavnom gradu Ljubljani pod nazivom "Tajvan", a ne "Kineski Tajpej".

Američki i litavski zvaničnici kažu da je Kina blokirala uvoz iz te sjevernoevropske zemlje otkako je tajvanskoj vladi dopušteno da tamo otvori kancelariju za trgovinu pod imenom Tajvan.

SAD i većina drugih vlada, uključujući Litvaniju, imaju diplomatske odnose samo s Pekingom, ali održavaju komercijalne i neformalne političke veze s demokratski izabranom vladom Tajvana.

I Litvanija i Slovenija članice su Evropske unije, koja zauzima sve snažniji stav protiv agresivnih političkih i ekonosmkih poteza Pekinga. Obje države su takođe članice NATO-a i planiraju osnovati vlastita predstavništva na Tajvanu, bliskom savezniku SAD-a.

Janša je u svojim komentarima rekao da veze s Tajvanom neće uključivati razmjenu ambasadora, ali će biti na istoj razini koju mnoge zemlje EU održavaju sa Tajvanom.

Izvor: Associated Press

XS
SM
MD
LG