Dostupni linkovi

Kina izvodi simulaciju napada na brodove američke mornarice kod Tajvana


Brod američke mornarice

Kina simulira napade na brodove američke mornarice, sa ciljem da spriječi strane snage da priteknu u pomoć Tajvanu u slučaju rata, navelo je tajvansko ministarstvo odbrane u izveštaju u koji je Rojters imao uvid.

Tenzije između Tajvana i Kine su porasle nakon prošlomjesečne posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju, što je razbesnilo Peking, koji je to ocijenio miješanjem u unutrašnje poslove Kine.

Tajvansko ministarstvo odbrane je navelo da Kina nastavlja da jača svoju borbenu gotovost za napad na ostrvo.

"Kina je koristila borbene vježbe za izvođenje simuliranih napada na američke brodove koji se nalaze uz graničnu liniju ostrva“, navodi se u izveštaju.

Prva granična linija ostrva se proteže od Japana preko Tajvana, Filipina i dalje do Bornea, obuhvatajući kineska priobalna mora.

Počevši od ove godine, Kina je povećala svoje vojno zastrašivanje, uključujući vježbe koje imaju za cilj da potkopaju tajvanski moral, saopštilo je tajvansko ministarstvo.

Kina bi mogla da koristi specijalne snage ili agente da „odrube glavu“ tajvanskim komandnim sistemima i ošteti infrastrukturu u napadu i sposobna je da pokrene elektronske napade kako bi poremetila komunikacije, te da blokira Tajvan prekidom snabdijevanja energijom, dodaje se u izvještaju.

XS
SM
MD
LG