Dostupni linkovi

Hiljade turista zaglavljeno na 'kineskim Havajima' zbog COVID-mjera


Sanja nije jedini grad koji je uveden u COVID-izolaciju posljednjih mjeseci (18. juli 2021.)

Više od 80.000 turista ostalo je na cjedilu u popularnom kineskom odmaralištu nakon što je došlo do zatvaranje uslijed izbijanja novih slučajeva korona virusa.

Vlasti su 6. augusta otkazale sve letove i vozove iz grada Sanje, poznatog kao "kineski Havaji", dan nakon što su potvrđena 263 zaraze virusom.

Putnici sada moraju imati pet negativnih PCR testova u sedam dana prije nego što im se dopusti napuštanje odmatrališta.

Kina je jedina velika ekonomija svijeta koja i dalje provodi politiku "nulte stope COVID-a 19".

Zemlja je zabilježila manje od 15.000 smrtnih slučajeva od početka izbijanja pandemije COVID-a 19, navodi su Univerziteta Johns Hopkins. Međutim, postoji zabrinutost da stroga pravila, uključujući masovno testiranje i lokalno zatvaranje, može negativno utjecati na ekonomiju.

Ograničenja za Sanju, gradu na južnom otoku Hainan i popularnu destinaciju za surfanje, dolaze u špici turističke sezone.

Osnovne usluge poput supermarketa i apoteka i dalje su otvorene, ali su prostori za zabavu zatvoreni od prošle sedmice, prenosi AFP.

Vlasti su saopćile da će tražiti od hotela da ponude popust od 50 posto dok se ograničenja ne uklone.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Sanja nije jedini grad koji je uveden u COVID-izolaciju posljednjih mjeseci. Oko milion ljudi u predgrađu Vuhana, grada u centralnoj Kini u kojem je prvi put zabilježen korona virus, suočilo se sa novim ograničenjima prošlog mjeseca nakon što su potvrđena četiri asimptomatska slučaja.

U međuvremenu, u junu, 25 miliona stanovnika Šangaja konačno je izašlo iz strogog dvomjesečnog zatvaranja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG