Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane Kine kritikovalo SAD, nedelju dana posle obnove vojnih veza


Zastave Kine i SAD, Peking, 16. septembar 2018.
Zastave Kine i SAD, Peking, 16. septembar 2018.

Kinesko ministarstvo odbrane kritikovalo je u četvrtak SAD, nedelju dana nakon što su najviši vojni zvaničnici dve zemlje obnovili razgovore na visokom nivou, navodeći da Vašington nastavlja kontinuirano mešanje u azijsko-pacifički region, sa svojim hladnoratovskim stavom.

Peking i Vašington su se na razgovorima prošle nedelje obavezali da raditi na obnavljanju kontakata kako bi se sprečile pogrešne procene i nesporazumi, a SAD su pozvale da se više uradi kako bi se osiguralo da vojna komunikacija ostane otvorena i pouzdana.

Portparol kineskog ministarstva odbrane je na poslednjoj redovnoj konferenciji za novinare u ovoj godini zauzeo oštriji ton.

"SAD nastavljaju da jačaju raspoređivanje snaga u azijsko-pacifičkom regionu, to je potpuno hladnoratovski način razmišljanja", rekao je u četvrtak portparol ministarstva Vu Ćian.

On je ocenio da SAD to rade radi "sebičnih dobitaka i da zadrže svoju hegemoniju"

Američki zvaničnici su se nadali da bi prošlonedeljni razgovori, kada su načelnik Združenog štaba oružanih snaga SAD Čarls Braun (Charles Brown) i njegov kineski kolega, general Liu Dženli, imali video konferenciju na prvom takvom događaju u više od godinu dana, mogli dovesti do obnove vojnih veza dve zemlje.

Ti razgovori su usledili posle dogovora koji su u San Francisku prošlog meseca postigli lideri Kine i SAD o obnavljanju takvih veza, koje je Peking prekinuo nakon što je Tajvan 2022. posetila tadašnja predsedavajuća Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi (Nancy).

Video razgovor je dao "pozitivne i konstruktivne rezultate", rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Ćian.

Međutim, prema njegovim rečima, Peking je očekivao da će Vašington "preduzeti konkretne mere na osnovama jednakosti i poštovanja kako bi promovisao zdrav i stabilan razvoj vojno-vojnih odnosa Kine i SAD".

Po pitanju Tajvana, gde se 13. januara održavaju predsednički izbori, Vu je optužio tamošnju vladu da namerno "povećava" vojnu pretnju Kine radi izbora.

On je upozorio SAD da se ne mešaju u pitanje Tajvana, između ostalog, da ne prodaju oružja tom ostrvu s demokratski izabranom vladom.

"Čvrsto se protivimo da bilo koja zemlja ima zvanični i vojni kontakt sa Tajvanom u bilo kom obliku. SAD manipulišu tajvanskim pitanjem u različitim oblicima", rekao je Vu.

Vu je takođe okrivio SAD za porast tenzija u Južnom kineskom moru, posle nedavnih sporenja Kine i Filipina oko ostrva Spratli.

SAD su podržale Manilu u njenim pomorskim sporovima sa Kinom u okviru šireg jačanja veza pod filipinskim predsednikom Ferdinandom Markosom mlađim.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG