Dostupni linkovi

Kineski predsednik Si sastao s američkim biznismenima dok slabe investicije u Kinu


Kineski predsednik Si Đinping na sastanku s direktorima američkih kompanija u San Francisku, 17. novembar 2023.
Kineski predsednik Si Đinping na sastanku s direktorima američkih kompanija u San Francisku, 17. novembar 2023.

Kineski predsednik Si Đinping sastao se u sredu sa američkim poslovnim liderima u Pekingu, dok njegova vlada pokušava da privuče strane investitore da se vrate u zemlju, a međunarodne kompanije traže uveravanja u vezi s novim propisima.

Peking želi da podstakne rast u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji, nakon što su se direktne strane investicije u Kini smanjile za osam odsto 2023. godine, posle porasta zabrinutosti investitora zbog zakona protiv špijunaže, zabrana izlaska i pretresa u konsultantskim firmama.

Zbog sve većeg fokus predsednika Sija na nacionalnu bezbednost mnoge kompanije su u neizvesnosti, uprkos tome što kineski lideri javno govore o stranim investitorima.

"Istorija kinesko-američkih odnosa je istorija prijateljskih razmena između naša dva naroda", rekao je Si, preneli su državni mediji, dok je pozvao dve zemlje da "traže zajednički jezik i naprave veći konsenzus".

SAD i Kina postepeno obnavljaju saradnju pošto su odnosi dve ekonomske supersile pali na najniži nivo u poslednjih nekoliko godina, usled sukoba oko trgovinske politike, budućnosti Tajvana pod demokratskom vladavinom i kineskih teritorijalnih pretenzija u Južnom kineskom moru.

Oko 20 firmi je pozvano da učestvuje na skupu u sredu, rekla su dva izvora sa saznanjima o tom pitanju, a sastanak je trajao oko 90 minuta, rekao je jedan od izvora.

Na sastanku su učestvovali, između ostali direktor investicione kompanije Blekstoun (Blackstone), Fedeksa (FedEx) i šef proizvođača čipova Kvalkom (Qualcomm).

Skup je održan u Istočnoj sali Velike Doma naroda, koja je rezervisana za važne događaje.

Si se prethodno tokom posete SAD u novembru sastao sa šefovima američkih kompanija u San Francisku, gde je dobio ovacije.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG