Dostupni linkovi

Kina sankcionisala dve američke kompanije zbog navodne podrške prodaji oružja Tajvanu


Ilustrativna fotografija, zastave Kine i Sjedinjenih Američkih Država
Ilustrativna fotografija, zastave Kine i Sjedinjenih Američkih Država

Kina je 11. aprila saopštila da je sankcionisala dve američke odbrambene kompanije zbog, kako se navodi, podrške prodaji oružja Tajvanu, prenela je agencija Asošijeted Pres (AP).

Sankcije podrazumevaju zamrzavanje imovine kompanija General Atomics Aeronautical Sistems i General Dinamics Land Sistems u Kini. Ova mera takođe zabranjuje menadžmentu kompanija ulazak u zemlju.

AP prenosi da dokumentacija pokazuje da General Dinamics upravlja delom operacija mlazne avijacije u Kini, koja se i dalje u velikoj meri oslanja na stranu vazduhoplovnu tehnologiju iako pokušava da izgradi sopstvene kapacitete na terenu.

Kompanija pomaže u izradi tenka Abrams koji je kupio Tajvan u cilju odvraćanja ili odupiranja eventualnoj kineskoj invaziji.

General Atomics proizvodi dronove Predator i Reaper koje koristi američka vojska. Kineske vlasti nisu se oglašavale o navodnoj umešanosti kompanije u isporuku oružja Tajvanu.

Kina smatra Tajvan otcepljenom provincijom koju, ako je potrebno i silom, treba da stavi pod svoju kontrolu.

Sjedinjene Američke Države (SAD), kao i većina zemalja, ne priznaju Tajvan kao državu. Međutim, zakoni SAD nalažu Vašingtonu da pruža podršku odbrani Tajvana u slučaju potrebe.

Peking je dugo pretio sankcijama protiv američkih odbrambenih kompanija, ali ih je retko izdavao, jer se kineska ekonomija još oporavlja od pandemije COVID-19, koja je rezultirala visokom stopom nezaposlenosti i naglim padom stranih investicija, prenela je agencija AP.

XS
SM
MD
LG