Dostupni linkovi

Kina šalje trupe u Rusiju na zajedničke vežbe


Kineska vojna vozila tokom zajedniče vežbe sa ruskim snagama u istočnom Sibiru 2018. godine.

Zvanični Peking je saopštio da će poslati kontingent vojnika u Rusiju na zajedničke vojne vežbe u kojima će učestvovati i nekoliko drugih zemalja, među njima Indija, Belorusija, Mongolija i Tadžikistan.

Kinesko ministarstvo odbrane objavilo je 17. avgusta da učešće u zajedničkim vežbama "nije povezano sa trenutnom međunarodnom i regionalnom situacijom", što se očigledno odnosi na invaziju Rusije na Ukrajinu.

Vežbe su deo tekućeg bilateralnog godišnjeg sporazuma o saradnji, navodi se u saopštenju.

Slične zajedničke vežbe pod ruskom vođstvom u kojima je učestvovala Kina održane su poslednjih godina.

"Cilj je produbljivanje pragmatične i prijateljske saradnje sa vojskama zemalja učesnica, unapređenje nivoa strateške saradnje između strana učesnica i jačanje sposobnosti da se odgovori na različite bezbednosne pretnje", navodi se u saopštenju.

Ruski i kineski strateški bombarderi su u okviru prve zajedničke vojne vežbe od početka ruske invazije na Ukrajinu izveli letove blizu Japana i Južne Koreje krajem maja u demonstraciji sile s oštrom porukom administraciji predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) koji je u to vreme završavao posetu regionu tokom koje je nastojao da učvrsti regionalne saveze nasuprot sve snažnijem partnerstvu Moskve i Pekinga.

Kina je među zemljama koje su izbegle uvođenje sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je svom kineskom kolegi prošlog meseca da ne prihvata tvrdnje Kine da je neutralna u ukrajinskom sukobu i rekao da je Vašington "zabrinut zbog njenog svrstava uz Rusiju".

Izvor: Redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku

XS
SM
MD
LG