Dostupni linkovi

Rusija i Kina počele zajedničku vojnu vježbu


Zajedničke vojne vježbe Rusije, Kine, Indije, Laosa, Mongolije, Nikaragve i Sirije. Foto: Ilustracija

Rusija i Kina počele zajedničku vojnu vježbu

Rusija je u četvrtak 1. spetembra pokrenula sedmodnevnu vojnu vježbu na kojoj učestvuju snage Kine i drugih zemalja čime žele da demonstriraju pojačanu saradnju u oblasti odbrane između Moskve i Pekinga.

Obje zemlje se, kako objavljuje AP (Associated press), suočavaju sa tenzijama sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Vojni manevri takođe imaju za cilj da pokažu da Moskva ima dovoljnu vojnu moć za masovne vježbe čak i kada su njene trupe angažovane u vojnoj akciji u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo je da će vežba Vostok 2022 (Istok 2022) biti održana do 7. septembra na sedam poligona na ruskom Dalekom istoku i u Japanskom moru, te da će uključivati više od 50.000 vojnika i preko 5.000 jedinica naoružanja, uključujući 140 aviona i 60 ratnih brodova.

Načelnik ruskog Generalštaba, general Valerij Gerasimov, lično će nadgledati vežbe u kojima će učestvovati vojnici iz Kine, Indije, Laosa, Mongolije, Nikaragve i Sirije.

Ministarstvo odbrane je navelo da će u okviru manevara ruska i kineska mornarica u Japanskom moru "uvježbavati zajedničke akcije za zaštitu pomorskih komunikacija, područja pomorske ekonomske aktivnosti i podrške kopnenim trupama u primorskim oblastima".

Peking je poslao više od 2.000 vojnika zajedno sa više od 300 vojnih vozila, 21 borbeni avion i tri ratna broda da učestvuju u vježbama, prenose kineski mediji.

Kineski list Global Times je primjetio da su ti manevri prvi, u kojima je Kina poslala snage iz tri roda svoje vojske da učestvuju u jednoj ruskoj vežbi.

Vježbe pokazuju pojačane veze između Moskve i Pekinga u oblasti odbrane, otkako je ruski predsednik Vladimir Putin poslao svoje trupe u Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG