Dostupni linkovi

Kina najavila podršku novom nacrtu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o Gazi


Sjednica Savjeta bezbjednosti UN, 22. marta 2024.
Sjednica Savjeta bezbjednosti UN, 22. marta 2024.

Kina je u ponedjeljak najavila podršku novom nacrtu rezolucije u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva "trenutni" prekid vatre u Gazi.

Novi nacrt rezolucije predlaže se nekoliko dana nakon što je Kina, kao i Rusija, stavila veto na prijedlog američke rezolucije.

"Kina podržava ovaj nacrt rezolucije i pozdravlja naporan rad Alžira i drugih arapskih zemalja u tom pogledu", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Kine, Lin Đijan.

"Nadamo se da će Savjet bezbjednosti to odobriti što je prije moguće i poslati snažan signal za prekid neprijateljstava", dodao je on.

Glasanje, koje je bilo zakazano za subotu, odloženo je za 25. mart da bi se izbjegao novi neuspjeh.

Novi nacrt dokumenta zahtijeva trenutni prekid vatre tokom svetog mjeseca ramazana, što bi vodilo ka trajnom i održivom prekidu borbi.

Takođe, traži se hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca te se ističe potreba za hitnim povećanjem protoka humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Savjet bezbjednosti UN je ranije usvojilo dvije rezolucije povodom pogoršavanja humanitarne situacije u Pojasu Gazi, ali nijedna nije pozivala na prekid vatre.

Rat u Gazi počeo je 7. oktobra 2023. kada su militanti Hamasa, grupe koju Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom, ubili u Izraelu 1.139 ljudi, a 253 uzeli za taoce.

Od tada najmanje 32.226 Palestinaca je ubijeno, a 74.518 je ranjeno u izraelskim napadima na Gazu, prenosi palestinsko ministarstvo zdravlja.

XS
SM
MD
LG