Dostupni linkovi

Si Đinping doživotni predsednik


Dobrodošli u hrabru novu eru Si Đinpinga
Dobrodošli u hrabru novu eru Si Đinpinga

Kina će promeniti svoj Ustav kako bi predsednicima omogućila da služe više od dva mandata,objavila je državna agencija Ksinhua.

Ova promena je važna, jer potvrđuje da je Si Đinping postao najmoćniji vođa od Mao Cetunga, ocenjuje Wall street journal.

On, naime, ukida pravila o ograničenju broja mandata koje je Dens Jaoping uveo 1980. godine kako bi sprečio ponavljanje vladavine poput Maocetungove, navodi se u uredničkom članku tog lista i podseća da je Si Điping stvorio kult ličnosti u stilu Mao Cetunga, kao i da je nedavno dobio titulu vrhovnog lidera koja se nije koristila četiri decenije.

Urednici Wall street journala prenose i informacije državne agencije da je odluka da kineski predsednik može ostati na toj funkciji i nakon 2023. godine, doneta na sastanku Komunističke partije prošlog meseca.

"Činjenica da to nije objavljeno u zvaničnom izveštaju na kraju sastanka,ukazuje na to da je potez kontroverzan i da još postoji otpor prema predsedniku Siju i njegovom otimanju vlasti."

U tekstu se iznosi i mišljenje da još uvek nije jasno kako će povećanje moći Si Đipinga uticati na ekonomsku politiku.

Podseća se da je reformistički savetnik Liu He, koji je u oktobru prošle godine dobio funkciju u Politbirou, sada postavljen za potpredsednika Vlade i guvernera centralne banke Kine.

"Treba zapamtiti da je kineski predsednik prekršio svoja prethodna obećanja da će ponovo početi ekonomske reforme u poslednjih pet godina.

Njegov napor za povećanje kontrole nad svim aspektima društva prevladao je agendom Li Hea o davanju većih ovlašćenja tržištu."

Wall street journal prenosi i stav agencije Ksinhua da Si Điping Kinu vodi u novu eru prosperiteta i snage.

"Ali iza fasade jedinstva, nastavljaju se političke borbe. Pretvarajući sebe u doživotnog predsednika, Si je kinesku politiku učinio mnogo nestabilnijom i nepredvidljivijom", zaključuju urednici lista .

Si Điping učvršćuje svoju moć ukidanjem ograničenja za dva mandata

Promenama kineskog Ustava bavi se i Gardijan za koji o toj temi, između ostalih govori, Džudi Blanšet ( Judi Blanchette ), stručnjak za kinesku politiku iz istraživačke grupe Njujorške konferencije.

Na odluku o promeni Ustava on reaguje rečima:

"Neverovatno je. Nisam mislio da je to moguće. Jednostavno sam mislio da je to previše agresivan, odvažani nepotreban potez."

"Blanšet navodi i da je to nedvosmislen signal da Si Điping ima želju da ostane na vlasti i posle 2023.

"Ovo ne može drugačije da se protumači, nego kao projekat dug četiri decenije, koji je pokrenuo Deng Ksjaoping kako bi postavio ograničenja moći, da bi na taj način osigurao da se figura Mao Cetunga neće vratiti."

Bil Bišop ( Bill Bishop), izdavač Biltena o Sinocizmu u kineskoj politici, kaže:

"Ovo je Putin plus. To znači da, dok god je Si živ, a kineska komunistička partija na vlasti, Si će biti najmoćniji čovek u Kini."

Bišop objašnjava i da za razliku od Mao, Si će biti najmoćniji čovek u vreme kada je Kina sve snažnija i kada se nalazi na najsnažnijoj tački u poslednjih nekoliko stotina godina.

Gardijan prenosi i stav Stiva Sanga (Stev Tsang), direktora Instituta Soas Kina: "To znači ono što piše. Sada je zvanično da se neće povući...

Dobrodošli u hrabru novu ere Ksi Jinpinga. Poruka od Ksija je sledeća:

"Ja to mogu učiniti, ja ću to učiniti, čak ni ne razmišljajte o izazovu!"

NYT : Kineska komunistička partija se sklonila s puta Ksi Đaopingu

Njujork Times odluku kineske komunističe partije tumači kao iznenadni potez kroz koji predsednik Ksi ojačava partijsku kontrolu nad društvom.

Ovaj potez, kako tumači Njujork times, je deo globalnog trenda snažnih lidera koji su menjali Ustave, poput Vladimira Putina u Rusiji i Redžepa Taipa Erdogana u Turskoj.

"Ovo je sledeći korak u kontinuiranom raspadu političkih normi koji su se odigrali u kineskoj reformskoj eri", rekao je Karl Minzner (Carl Minzner), profesor prava na Univerzitetu Fordham u Njujorku i autor nove knjige o rastućem autoritarizmu g. Sija.

"Koji su rizici ovih smena?", pita se profesor Minzner i odgovara:

"Kratkoročno, sve tradicionalne opasnosti koje proističu iz prekomerne centralizacije moći u rukama jedne osobe. Ali na dugi rok, pravo pitanje je koliko bi došlo do raspada političkih normi."

Times kao zanimljiv detalj prenosi da su se na na kineskom internetu pojedinci rugali ambicijama gospodina Sija tako što su delili slike Vini Pua sa likom Đipinga koji grli ogromnu teglu meda.

XS
SM
MD
LG