Dostupni linkovi

Hapšenja u SAD zbog kineske 'tajne policijske stanice' u Njujorku


Zgrada za koju se sumnja da je bila sedište kineske 'tajne policijske stanice' u Njujorku, 17. april 2023.
Zgrada za koju se sumnja da je bila sedište kineske 'tajne policijske stanice' u Njujorku, 17. april 2023.

Američke vlasti su u ponedeljak, 17. aprila uhapsile dvojicu muškaraca zbog uspostavljanja kineske "policijske stanice" u Njujorku i optužile desetine kineskih bezbednosnih zvaničnika za kampanju praćenja i uznemiravanja disidenata sa sedištem u SAD.

Hapšenja i optužbe imaju za cilj "transnacionalnu represiju usmerenu na pripadnike kineske dijaspore u Njujorku i drugde u Sjedinjenim Državama“, rekao je Breon Peace, federalni okružni tužilac u Bruklinu.

Dvojica uhapšenih muškaraca identifikovani su kao Hari Lu Đianvang (61) i Čen Đinping (59), za koje su američki zvaničnici rekli da su prošle godine otvorili kancelariju u kineskoj četvrti na Menhetnu po nalogu Ministarstva javne bezbednosti (MPS), kineske nacionalne policije.

Kancelarija, koja nije bila registrovana u skladu sa zahtevima američke vlade, obavljala je usluge poput obnavljanja kineskih vozačkih dozvola, rekao je Peace.

Međutim, preuzeli su i ulogu u pomaganju u pronalaženju i uznemiravanju odbeglih disidenata iz Narodne Republike Kine (NR Kine), rekao je on.

Uznemiravanje disidenata

Njih dvojica su prvi uhapšeni bilo gde zbog navodne kineske kampanje da uspostave tajne "policijske stanice" u zemljama širom sveta, navodi Peace.

Kanada i nekoliko evropskih vlada razbili su slične operacije, podseća agencija Frans pres (AFP).

Lu i Čen su optuženi da su delovali kao neregistrovani agenti strane vlade i ometali uništavanje dokaza o njihovoj komunikaciji sa kineskim zvaničnicima.


U povezanom slučaju, Ministarstvo pravde objavilo je optužbe protiv 34 pripadnika Ministarstva javne bezbednosti umešanih u uznemiravanje disidenata u inostranstvu.

Njih 34 su članovi Radne grupe za specijalni projekat MPS 912, koju je Ministarstvo pravde opisalo kao radnu grupu osnovanu "da cilja na kineske disidente koji se nalaze širom sveta, uključujući i Sjedinjene Države".

Prema navodima SAD, radna grupa je stvorila hiljade lažnih naloga na društvenim medijima, uključujući Tviter, "da ciljaju kineske disidente putem onlajn uznemiravanja i pretnji".

"Ova operativna grupa nije normalna policijska snaga", rekao je Peace na konferenciji za novinare.

"Ne štiti ljude niti se bori protiv zločina. Ona čini zločine usmerene na kineske demokratske aktiviste i disidente koji se nalaze izvan NRK-a, uključujući i one koji su upravo ovde, u Njujorku."

Prekidanje Zoom sastanaka

Još šest zvaničnika MPS-a i dva člana kineske administracije za kibernetički prostor optuženi su za zaveru u slučaju iz 2020. u kojem je zaposlenik Zoom-a ometao onlajn sastanke i diskusije aktivista protiv Pekinga.

U novoj optužnici se kaže da je službenik Julien Jin "radio direktno sa i primao naređenja od" MPS-a i Uprave za sajber prostor.

"To pokazuje napore NR Kine da globalizuje opresivne taktike koje se koriste u Kini da bi ućutkale neslaganje“, rekao je Dejvid Njuman, zamenik glavnog zamenika američkog državnog tužioca za nacionalnu bezbednost, prenosi AFP.

XS
SM
MD
LG