Dostupni linkovi

Kina upozorila na prenos virusa poštom iz inostranstva


Redovi za testiranje u Tijandžinu, 12. januar 2022.

Kina je pozvala stanovništvo da nose maske i rukavice kada otvaraju poštu, posebno iz inostranstva, nakon što su vlasti sugerisale da je prvi slučaj soja omikron virusa korona otkriven u Pekingu mogao da stigne preko paketa iz Kanade.

Kako javlja agencija Rojters, vlasti su obećale da će pojačati dezinfekciju prekomorske pošte i insistiraju na tome da poštansko osoblje koje njome rukuje bude u potpunosti vakcinisano.

Mjere predostrožnosti dolaze manje od tri nedjelje prije početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, u vrijeme kada nekoliko gradova radi na suzbijanju novih slučajeva infekcije virusom korona.

"Smanjite kupovinu robe u inostranstvu ili primanje pošte iz inostranstva", javila je državna televizija CCTV kasno u ponedjeljak uveče, 17. januara, u objavi na društvenim mrežama.

Isti izvor poziva građane da se obavezno zaštite tokom primopredaje licem u lice i da nose maske i rukavice.

"Pokušajte da otvorite paket na otvorenom", navodi televizija.

Zvaničnici nadležni za zdravstvo rekli su da je osoba zaražena sojem omikron otvorila paket iz Kanade koji je bio prebačen preko SAD i Hong Konga i da se prenos preko paketa "ne može isključiti".

Slučaj je naglasio važnost "lične odbrane", navodi televizija.

Slične prijedloge o tome kako postupati sa paketima, ne samo onima iz inostranstva, dala je Nacionalna zdravstvena komisija na svom zvaničnom "Vi čat" nalogu i ponovo su ih objavile vlasti u gradovima Šangaju i Nandžingu.

Kina je jedina smatrala da se virus korona može prenijeti putem uvoza hladne ili ohlađene robe, kao što su smrznuto meso i riba, iako je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) umanjila rizik.

U posljednjih nekoliko sedmica, Kina se bori sa ponovnim porastom slučajeva u nekoliko gradova, od kojih se neki odnose na visoko prenosivi soj omikron.

Kina je u utorak, 18. januara, prijavila 127 novih lokalnih slučajeva sa potvrđenim simptomima, prenosi agencija Rojters.

Prema podacima univerziteta Johns Hopkins, Kina je zaključno sa 17. januarom vakcinisala 87,3 odsto stanovništva.

XS
SM
MD
LG