Dostupni linkovi

Pojava omikron soja u kineskom gradu blizu Makaa


Stanovnici u sjevernom kineskom Tianjinu čekaju u redovima za testiranje na COVID-19, 12. januar 2022.
Stanovnici u sjevernom kineskom Tianjinu čekaju u redovima za testiranje na COVID-19, 12. januar 2022.

Priobalni grad Džuhai na jugoistoku Kine, koji je pored Makaa, zaustavio je 15. januara saobraćanje javnih autobusa nakon registrovanja najmanje sedam slučajeva zaraze omikron sojem korona virusa i naložio stanovnicima da ne napuštaju grad.

Grad od 2,4 miliona stanovnika, koji se naziva i kineskim Las Vegasom, već je 13. januara objavio zatvaranje frizerskih salona, sportskih dvorana i kina.

Odluke su donesene nakon otkrića jednog lakše oboljelog od korona virusa i šest pozitivnih ali asimptomatičnih osoba, poslije masovne kampanje testiranja provedene poslije otkrića jednog slučaja zaraze u susjednom gradu Džongšanu.

Kina se bori da iskorijeni mala žarišta korona virusa, uključujući više slučajeva zaraženih omikron sojem, koji su se pojavili u raznim gradovima i da spriječi njihovo širenje na cijelu zemlju, na nekoliko sedmica od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Milioni ljudi u zemlji zatvoreni su posljednjih sedmica, a desetine unutrašnjih letova otkazano i cijele fabrike zatvorene.

U Džuhaiju vlasti su zatražile od stanovnika da ne napuštaju grad osim u slučaju velike potrebe, i uz podnošenje negativnog testa na virus u posljednja 24 sata.

Kina koja ima politiku nulte tolerancije za virus, i koja je cijele kvartove ili cijele gradove zaključala pri pojavi samo nekoliko slučajeva zaraze, do sada je uspjela da zadrži vrlo nisku stopu infekcije.

Međutim, pojava vrlo zaraznog omikron soja ugrožava ovu politiku. Omikron soj se prvi put u Kini pojavio u luci Taindžin, relativno blizu Pekinga, prije nego što je stigao u centralni grad Anjang.

Vlasti su pozvale regione koji još nisu pogođeni da ne popuštaju pažnju i da pojačaju kontrole.

Prema zvaničnim podacima, zemlja je 15. januara registrovala 104 nova slučaja zaraze korona virusom.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG