Dostupni linkovi

Izaslanik Kine u Kijevu dok se nastavljaju teške borbe u Bahmutu


Li Hui bio je ambasador Kine u Rusiji i odlikovan je Ordenom prijateljstva, maj 2019.
Li Hui bio je ambasador Kine u Rusiji i odlikovan je Ordenom prijateljstva, maj 2019.

Posebni kineski izaslanik Li Hui stigao je u Kijev na razgovore s visokim ukrajinskim zvaničnicima. Ova posjeta je na najvišem nivou gdje predstavnik Pekinga dolazi u Ukrajinu otkako je Rusija pokrenula invaziju u februaru prošle godine.

Peking, koji nije osudio rusku agresiju na svog susjeda, rekao je da Lijevo putovanje 17. maja ima za cilj raspravu o "političkom rješenju" ukrajinske krize.

Zapadne zemlje su ranije ove godine odbacile kineski prijedlog u 12 tačaka koji poziva na deeskalaciju i eventualni prekid vatre u Ukrajini. Osnovni razlog odbijanja bio je zato što ističe i ponavlja stavove koji su osnovne za ruske tačke pregovora.

Li, bivši ambasador u Rusiji, takođe će posjetiti Poljsku, Francusku i Njemačku tokom proputovanja, saopštilo je kinesko ministarstvo inostranih poslova, ne navodeći detaljan raspored.

Posjeta dolazi u trenutku kada države Evropske unije (EU) raspravljaju o novom paketu sankcija Rusiji koje bi takođe bile usmjerene na kineske i iranske kompanije koje podržavaju Moskvu i dopuštaju ograničavanje izvoza trećim zemljama koje krše postojeća trgovinska ograničenja.

Viši savjetnik u uredu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je za Reuters prošlog mjeseca da Ukrajina pronalazi sve veći broj komponenti iz Kine u ruskom oružju koje se koristi u Ukrajini usred stiska zapadnih sankcija.

Nije bilo jasno hoće li se Zelenski sastati s Lijem tokom putovanja.

Izvor: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG