Dostupni linkovi

Kina 'vodi istragu' o svom ministru odbrane


Li Shangfu u posjeti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u Moskvi, 16. aprila 2023.
Li Shangfu u posjeti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u Moskvi, 16. aprila 2023.

Američka vlada vjeruje da je kineski ministar odbrane Li Shangfu pod istragom kineskih vlasti i da je smijenjen, piše u petak britanski list Financial Times, prenosi AFP.

Objava lista u kojoj se navode riječi troje američkih zvaničnika data je nekoliko sati nakon što je američki ambasador u Japanu Rahm Emanuel rekao putem društvenih mreža da kineski ministar nije viđen niti se od njega nešto čulo tri sedmice.

Li Shangfu je sredinom augusta bio u posjeti Rusiji i zatim u Bjelorusiji.

Na pitanje novinara AFP-a o mogućoj istrazi u vezi s ministrom odbrane, glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova odgovorila da "nije u toku" sa situacijom o kojoj je pitaju.

Bijela kuća nije se javno očitovala o tom slučaju.

Američke sumnje o njegovoj smjeni dolaze dva mjeseca nakon rekonstrukcije na čelu jedinice kineske vojske zadužene za strateške rakete, posebno nuklearne.

Kina je u julu objavila da na čelo te jedinice stavlja novo rukovodstvo bez obrazlaganja tog poteza, dok su mediji pisali da je pokrenuta istraga za korupciju za bivšeg šefa te jedinice, koji sedmicama nije viđen u javnosti.

Peking je u julu zvanično objavio da menja Qina Ganga s mjesta šefa diplomacije, također bez objašnjenja, nakon što je mjesec dana nestao iz javnosti.

Na njegovo mjesto postavljen je njegov prethodnik, Wang Yi.

XS
SM
MD
LG