Dostupni linkovi

Kina ubrzava vakcinaciju starijih osoba protiv COVID-19


Testiranja u Kini u toku porasta broja zaraženih na dnevnom nivou, novembar 2022.
Testiranja u Kini u toku porasta broja zaraženih na dnevnom nivou, novembar 2022.

Kina je objavila da će ubrzati kampanju vakcinacije protiv bolesti koju izaziva korona virus, COVID-19, za starije osobe, pošto je zabeležen najviši broj zaraženih poslednjih dana.

Nacionalna zdravstvena komisija (NHC) obavezala se u dopisu od 29. novembra da će ubrzati stopu vakcinacije osoba starijih od 80 godina i nastaviti da povećava stopu vakcinacije ljudi starih između 60 i 79 godina.

Zbog toga će biti formirana specijalna radna grupa za vakcinaciju starijih osoba protiv COVID-a, navela je komisija.

Starije osobe će dobiti lak pristup kroz posebne prioritetne usluge, a mobilna vozila za vakcinaciju će takođe biti stavljena u upotrebu, saopštio je NHC.

Biće pokrenuta reklamna kampanja za borbu protiv neodlučnosti u vezi sa vakcinacijom među starijima, promovišući prednosti vakcina u sprečavanju teških bolesti i smrti, dodaje se.

Stopa vakcinacije u Kini, posebno kod najstarijih osoba jedan je od redovnih argumenata vlade da opravda strogu zdravstvenu politiku "nultog kovida" sa stalnim zaključavanjima, karantinima pri dolasku iz inostranstva i takoreći svakodnevnim testiranjem stanovništva, podseća agencija Frans pres (AFP).

Udeo onih od 60 i više godina koji su primili dve doze iznosio je 86,4 odsto do 11. novembra, što je manje od procentnog poena više od avgusta, pokazuju zvanični podaci.

Primaoci bustera čine 68,2 odsto starije populacije, što je neznatno više u odnosu na 67,8 odsto tri meseca ranije, rekli su zvaničnici Nacionalne zdravstvene komisije na konferenciji za novinare u utorak, 29. novembra, a Kina još nije odobrila upotrebu vakcine sa RNK tehnologijom koje važe za efikasnije.

Kina je 29. novembra zabeležila 38.421 novi slučaj zaraze, što je blizu najvišeg broja od početka pandemije dostignutog ovog vikenda.

Međutim, ogromna većina slučajeva su asimptomatski, i taj broj je vrlo mali u odnosu na 1,4 milijardi stanovnika u Kini.

Zbog oštre politike nultog COVID-a, koja traje od početka pandemije, u Kini su poslednjih dana počeli protesti u kojima demonstranti širom zemlje zahtevaju ublažavanje restriktivnih mera.

XS
SM
MD
LG