Dostupni linkovi

Zbog COVID-19 Kina naredila karantin za grad od 9 miliona ljudi


Red za masovno testiranje u Kini, u gradu Tianjin na severu države, 12. januar 2022.
Red za masovno testiranje u Kini, u gradu Tianjin na severu države, 12. januar 2022.

Kina je u petak naredila karantin za 9 miliona stanovnika grada Čangčuna na severoistoku zemlje usred novog porasta slučajeva COVID-19, koji se pripisuju veoma zaraznom omikron soju korona virusa.

Stanovnici moraju da ostanu kod kuće, a jednom članu porodice je dozvoljeno da izađe da kupi hranu i druge potrepštine svaka dva dana.

Svi stanovnici moraju proći tri kruga masovnog testiranja, u gradu rade samo neophodne službe, a saobraćajne veze obustavljene.

Zatvoren je i grad Iucheng sa 500.000 ljudi u istočnoj provinciji Šandong.

Najnovija zatvaranja pokazuju da se Kina drži drakonskog pristupa pandemiji koji se upražnjava tokom poslednje dve godine, uprkos nekim ranijim naznakama da će vlasti sprovoditi drugačije mere.

Kina je u petak prijavila još 397 slučajeva lokalnog prenosa virusa širom zemlje, od kojih je 98 u provinciji Jilin koja okružuje grad Čangčun, centar auto industrije u zemlji.

U celoj pokrajini, broj slučajeva je premašio 1.100.

U samom Čangčunu u petak su prijavljena samo dva slučaja, čime je ukupan broj slučajeva porastao na 78 poslednjih dana.

Vlasti su se u više navrata obavezale da će zatvoriti svaku zajednicu u kojoj se nađe jedan ili više slučajeva zaraze, prema kineskom pristupu "nulte tolerancije" prema pandemiji.

Još 93 slučaja potvrđena su u gradu Jilin koji nosi isto ime kao i provincija. Vlasti su već naredile delimično zatvaranje u gradu i prekinule putne veze sa drugim gradovima.

Zvaničnici Univerziteta za poljoprivrednu nauku i tehnologiju u Jilinu otpušteni su nakon što je prijavljen niz infekcija u kampusu, a studenti su se žalili na društvenim mrežama da su oni koji su bili pozitivni zatvoreni u školskim bibliotekama i drugim zgradama u lošim uslovima, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG