Dostupni linkovi

U Pekingu prijavljen prvi lokalni slučaj omikron soja


Testiranje na korona virus u Kini, 12. januar 2022.

Peking je prijavio 16. januara prvi lokalni slučaj zaraze omikron sojem korona virusa, nekoliko nedelja pred početak Zimskih olimpijskih igara u tom gradu, preneli su lokalni mediji.

Stambeni kompleks gde živi zaražena osoba u Pekingu i mesto gde radi su izolovani i vlasti masovno testiraju na korona virus osobe povezane sa obe lokacije.

Slučaj je prijavljen manje od tri nedelje pred početak Zimskih olimpijskih igara, predviđen za 4. februar.

Do sada je u Kini više gradova prijavilo infekcije omikron sojem virusa, uključujući Šangaj, zapadni grad Sijan, gradove u južnoj provinciji Guangdong među kojima su Džuhai i Džongšan i grad Tijandjin koji se nalazi 30 minuta od Pekinga brzim vozom.

Zvaničnici širom zemlje pozvali su stanovnike da ostanu u svojim gradovima za novogodišnje praznike i da ne putuju kod rodbine.

Kina primenjuje strogu politiku "nula COVID-a" prema kojoj vlasti zaključavaju rezidencijalne komplekse i čak cele gradove kao što je Sijan kada se otkrije lokalno žaršte zaraze, u nastojanju da iskorene epidemiju u zajednici.

Kina je 15. januara prijavila 119 novoinficiranih korona virusom. Zemlja je prijavila 104.864 inficiranih od početka pandemije.

XS
SM
MD
LG