Dostupni linkovi

U Kini eutanazirane kućne mačke zbog zaraze korona virusom


Mačke, Japan (ilustrativna fotografija)
Mačke, Japan (ilustrativna fotografija)

Tri mačke koje su držane kao kućni ljubimci bile su pozitivne na korona virus i uspavane su u sjeveroistiočnoj kineskoj provinciji Harbin, javili su državni mediji, nakon čega su korisnici društvenih mreža kritikovali taj potez kao neumjeren u borbi protiv ovog virusa.

Vlasnici mačaka je 21. septembra utvrđena dijagnoza COVID-a 19, a lokalna agencija za kontrolu bolesti uspavala je tri životinje koje su kasnije takođe bile pozitivne, iako se vlasnica tome protivila, javio je list Beijing News, prenosi Reuters.

"Vjerovatno ne postoji profesionalno medicinsko liječenje za životinje sa korona virusom", rekao je jedan komunalni radnik objašnjavajući zašto je izvršena eutanazija mačaka.

On je dodao da bi životinje za sobom ostavljale tragove virusa po sobi.

"Ne izgleda naročito realistično da mačke kontaminiraju svoje okruženje u tolikoj mjeri pa da to bude rizik po vlasnika da ponovo dobije COVID-19", izjavila je Rachael Tarlinton, profesorica virusologije na Univerzitetu u Nottinghamu.

Naučnici navode da nema dokaza da kućni ljubimci imaju veliku ulogu u prenošenju virusa na ljude.

Beijing News kasnije je obrisao ovaj izvještaj sa svojih kanala na društvenim mrežama i objavio komentar u kojem poziva vlasti da objave standarde za postupanje sa zaraženim kućnim ljubimcima.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG