Dostupni linkovi

Kina osnovala grupu za eksploataciju rijetkih zemnih metala


Radnik ne lokalitetu za eksploataciju rijetkih metala u provinciji Đangsi (Jiangxi) na jugu Kine (arhivska fotografija)
Radnik ne lokalitetu za eksploataciju rijetkih metala u provinciji Đangsi (Jiangxi) na jugu Kine (arhivska fotografija)

Kina je osnovala svoju Grupu za rijetke zemne metale “China Rare Earth Group”, koji su neophodni za razvoj visoke tehnologije.

Kineska vlada objavila je ukaz u četvrtak 23. decembra, prema kome se formira ova grupa, direktno povezana sa državom, i to spajanjem više činilaca na tržištu – China Minemetals corp, Chinalco i Ganzhou Rare Earth Group.

Kina je najveći svjetski proizvođač rijetkih zemnih elemenata, skupine od 17 metala koji se koriste u pametnim telefonima, plazma ekranima, električnim vozilima, kao i u naoružanju.

Suprotno od onoga što bi se dalo zaključiti iz njihovog naziva, rijetkih metala ima zapravo dosta. Njihove elektromagnetna svojstva, posebno tražena u industriji, čine od njih strateške metale.

U 2019. godini SAD su 80 odsto uvoza rijetkih zemnih metala ostvarile iz Kine, prema podacima američkog geološkog instituta.

Za EU je uvoz ovih proizvoda iz Kine predstavljao 98 odsto, prema izvještaju Evropske komisije od septembra 2020. godine.

Kina ima bogate izvore rijetkih zemnih metala ali njena dominacija u tome dolazi prije svega zbog velikih javnih investicija kao i razvijene mreže prerade sirovih metala, jer malo zemalja ima takvu infrastrukturu.

Zbog trgovinskih i geopolitičkih sporova, SAD i Evropska unija su zabrinuti zbog suviše velike zavisnosti od Kine.

Peking je uveo izvozne kvote, kako bi zaštitio svoje resurse.

Predviđa se da će globalna potražnja za rijetkim zemnim mineralima porasti, dok se zemlje zalažu da ispune svoje obaveze iz Pariskog klimatskog sporazuma.

Izvor: Beta
XS
SM
MD
LG