Dostupni linkovi

SAD demantovale tvrdnje Pekinga da su američki baloni leteli iznad Kine


Kineski balon je oboren 4. februara iznad Južne Karoline u SAD
Kineski balon je oboren 4. februara iznad Južne Karoline u SAD

Sjedinjene Američke Države demantovale su u ponedeljak, 13. februara tvrdnje Kine da su američki baloni na velikim visinama leteli iznad njenog vazdušnog prostora bez dozvole više od 10 puta od početka 2022. godine.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson odbacila jeizjavu zvaničnika Pekinga kao pokušaj da kontroliše štetu.

„Svaka tvrdnja da američka vlada upravlja balonima za nadzor nad NRK (Narodna Republika Kina) je lažna“, rekla je ona u saopštenju.

„Kina je ta koja ima program balona za nadzor na velikim visinama za prikupljanje obaveštajnih podataka, povezan sa Narodnooslobodilačkom vojskom, koji je koristila da naruši suverenitet Sjedinjenih Država i preko 40 zemalja na pet kontinenata“, rekla je ona u saopštenju.

Kina nije ponudila "bilo kakvo kredibilno objašnjenje" za upade, dodala je ona.

Ranije je portparol za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao u televizijskom intervjuu: „To apsolutno nije tačno. Ne letimo balonima iznad Kine“.

Prethodno je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na redovnom brifingu u Pekingu u ponedeljak izjavio da su baloni SAD bez odobrenja Pekinga ulazili u vazdušni prostor Kine.

„Od prošle godine, američki baloni su na velikim visinama napravili više od 10 ilegalnih letova u kineski vazdušni prostor bez odobrenja relevantnih kineskih institucija“, rekao je u ponedeljak, 13. februara, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na redovnom brifingu u Pekingu.

Vang nije izričito opisao balone kao vojne ili špijunske i nije dao više detalja, navodi agencija Rojters.

Upitan kako je Kina reagovala na takve upade u njen vazdušni prostor, Vang je rekao da su njeni odgovori bili "odgovorni i profesionalni".


Tvrdnja Kine dolazi nakon što su Sjedinjene Države 4. februara oborile, kako kažu, kineski špijunski balon kod obale Južne Karoline, nakon što je danima lebdio preko kontinentalnog dela Sjedinjenih Država.

Zbog balona su Sjedinjene Države odložile posetu Pekingu državnog sekretara Entonija (Anthony) Blinkena.

Kina kaže da je balon bio civilni i da je greškom izleteo sa kursa i optužila Sjedinjene Države da su preterano reagovale.

„Prva stvar koju američka strana treba da uradi jeste da pogleda sebe, da promeni svoje načine, a ne da blati i podstiče konfrontaciju“, rekao je Vang.

Balon koji je zaoštrio odnose dve supersile
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:36 0:00

Poslednjih dana američka vojska je oborila još tri leteća objekta iznad Severne Amerike.

Vang je rekao da nema informacija o poslednja tri objekta koje su oborile Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG