Dostupni linkovi

Kineski ambasador pozvan na razgovor u Londonu zbog privođenja novinara BBC


Protesti u Kini protiv politike "nultog COVID-a", novembar 2022.
Protesti u Kini protiv politike "nultog COVID-a", novembar 2022.

Kineski ambasador u Londonu pozvan je u britansko Ministarstvo spoljnih poslova zbog policijskog privođenja, udaranja i šutiranja novinara medijske kuće BBC koji je u nedelju u Šangaju izveštavao sa demonstracija protiv kineske politike "nultog kovida".

Ambasador Dženg Zeguang je pozvan u Ministartsvo spoljnih poslova nakon incidenta koji je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli nazvao „duboko uznemirujućim”.

„Neverovatno je važno da štitimo slobodu medija“, rekao je Kleverli novinarima na sastanku NATO-a u Rumuniji, potvrđujući agenciji Frans pres (AFP) da je Dženg pozvan.

„To je suština britanskog sistema verovanja“, rekao je ministar spoljnih poslova i dodao: „Neverovatno je važno da novinari mogu da rade svoj posao, neometani i bez straha od napada.

Kabinet britanskog premijera je pozvao Peking da poštuje one koji odluče da iznesu mišljenje o stanju u Kini.

Novinar BBC-a Edvard Lorens je uhapšen i maltretiran tokom protesta u Šangaju u nedelju, 27. novembra. Lorens, koji je radio kao akreditovani novinar u Kini je držan nekoliko sati u pritvoru pre nego što je pušten na slobodu, objavio je BBC 28. novembra.

Zbog "zaključavanja" i restrikcija koje su kineske vlasti nametnule u borbi protiv epidemije korona virusa, u Kini su izbili protesti razmera koje nisu viđene od prodemokratskih nereda 1989. godine.

Hapšenje novinara dogodilo se vreme kada su već nategnuti odnosi između Pekinga i Londona.

Britanski premijer Riši Sunak je u ponedeljak ocenio da je završeno "zlatno doba" u odnosima Velike Britanije i Kine, i založio se za pragmatičniji pristup prema Kini koja sada predstavlja "sistemski izazov za naše vrednosti i naše interese, izazov koji je sve očigledniji kako se ta zemlja kreće ka još većem autoritarizmu".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG