Dostupni linkovi

Kim: Sjeverna Koreja spremna i za dijalog i konfrontaciju sa SAD-om


Obraćanje Kim Džong Una na sjednici Centralnog komiteta stranke, Pjongjang (18. juni 2021.)
Obraćanje Kim Džong Una na sjednici Centralnog komiteta stranke, Pjongjang (18. juni 2021.)

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un (Kim Jong Un) izjavio je da bi se Sjeverna Koreja trebala pripremiti "i za dijalog i za konfrontaciju" sa Sjedinjenim Državama tokom mandata predsjednika Joea Bidena, javila je agencija KCNA 18. juna.

Kim je govorio o politici prema Washingtonu na plenarnoj sjednici Centralnog komiteta stranke.

On je "naglasio potrebu da se zemlja pripremi i za dijalog i za konfrontaciju, ali da posebno i u potpunosti bude spremna za konfrontaciju".

Prvi čovjek Sjeverne Koreje apelovao je da treba "usmjeriti napore za preuzimanje stabilne kontrole nad situacijom na Korejskom poluostrvu".

Američki predsjednik, čiju "neprijateljsku politiku" Pjongjang osuđuje, ne isključuje da se jednog dana sastane sa Kim Džong Unom, ali ne bez jasnog angažovanja sjevernokorejskog lidera.

Odnos Kima i Bidenove administracije zasad je bio pun napetosti.

Prije američkih izbora, Biden je nazvao Kima "siledžijom", a nekoliko dana prije Bidenove inauguracije, Sjeverna Koreja je prikazala silu masovnom vojnom paradom tokom koje je pokazala novu raketu.

Biden je u aprilu okarakterisao Sjevernu Koreju kao "ozbiljnu prijetnju" globalnoj sigurnosti, što je izazvalo bijes Pjongjanga koji je rekao da ta izjava odražava namjeru Bidena da "nastavi provoditi neprijateljsku politiku" prema zemlji.

Washington je nedavno završio reviziju svoje sjevernokorejske politike i rekao da će SAD nastaviti težiti ka konačnoj potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Biden je obećao pristup obilježen diplomatijom i "strogim odvraćanjem".

Izvor: AFP, BBC
XS
SM
MD
LG