Dostupni linkovi

Kijev poziva na oštrije sankcije Rusiji i više municije za odbranu


Spasilac posmatra mjesto ruskog raketnog udara u selu Kotljari kod Harkiva 22. aprila.
Spasilac posmatra mjesto ruskog raketnog udara u selu Kotljari kod Harkiva 22. aprila.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski insistirao je na potrebi za pooštravanjem sankcija Rusiji kako bi se prijevremeno okončala 14-mjesečna invazija. Također je molio za više municije dok su se intenzivne borbe nastavile na istoku Ukrajine.

Ukrajinska vojska je 23. aprila saopštila da se trenutno vode "najžešće" borbe oko gradova Bakhmut i Maryinka u oblasti Donjecka.

A lokalni zvaničnici u Harkivu rekli su da gori civilna infrastruktura u tom sjeveroistočnom gradu nakon što je najmanje pet ruskih projektila pogodilo taj grad i regiju preko noći.

Rusko ministarstvo odbrane je u međuvremenu saopštilo da su njegove snage ostvarile napredak u Bakhmutu, zauzevši tri bloka u gradu s prijeratnim stanovništvom od više od 70.000 koji je razoren višemjesečnom ruskom ofanzivom.

RSE ne može nezavisno potvrditi tvrdnje bilo koje strane na ratištu u područjima najintenzivnijih borbi.

Zelenski je u svom redovnom video pojavljivanju kasno 22. aprila rekao da se dalji "paket sankcija detaljno razrađuje".

Dodao je da je koordinacija tih trgovinskih i drugih napora kažnjavanja Rusije "jedan od ključnih zajedničkih zadataka za sve nas – apsolutno svakoga ko traži brži završetak rata, bržu pobjedu za nas – da otklonimo mogućnosti za Rusiju da se zaobiđu sankcije".

Evropska unija trenutno radi na svom 11. paketu ekonomskih i diplomatskih sankcija Rusiji od početka njene invazije u punom obimu na Ukrajinu 24. februara 2022.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će nadolazeće sankcije biti prvenstveno usmjerene na sprječavanje zaobilaženja postojećih ograničenja Rusiji.

Ukrajinski generalštab je rekao da su ruski "glavni napori fokusirani" na ofanzivne operacije u oblastima Bakhmut, Maryinska i Avdiyivka.

Saopšteno je da je u proteklom danu odbilo 58 napada i upozorilo na mogućnost raketnih i zračnih napada širom zemlje.

Također se navodi da se ruske "odbrambene operacije" nastavljaju južnije u Zaporožju i oko njega, gdje se nalazi okupirana nuklearna elektrana, i Hersonu.

U Harkivu je šef lokalne administracije Oleh Synehubov putem Telegrama rekao da rusko bombardovanje raketama S-300 i drugim oružjem gađa grad i okrug.

Gradonačelnik Harkiva Ihor Terehov rekao je da je "izbio požar na objektu civilne infrastrukture u okrugu Novobavar zbog raketnog udara" i da "hitne službe rade na licu mjesta".

Ruske trupe redovno granatiraju regiju Harkiv, dijelom zbog njene blizine ruskoj teritoriji, sa koje potiču mnoga bombardovanja.

Sjedinjene Države su saopštile da su njihovi tenkovi Abrams koji su krenuli za Ukrajinu na putu za Njemačku na obuku ukrajinskih tenkova, a drugi saveznici su objavili na sastanku Kontakt grupe u Ramsteinu 21. aprila da će pomoći u jačanju ukrajinske protuzračne odbrane.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je 22. aprila objavilo da protjeruje neimenovani broj njemačkih diplomata u, kako je nazvalo, akciji "ogledala" na prethodno nenajavljeni potez Berlina, jer se odnosi između te dvije zemlje i dalje pogoršavaju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG