Dostupni linkovi

Kijev oštro protiv separatističkih „narodnih sudova“


Proruski sepraratisti kod Donjecka
Proruski sepraratisti kod Donjecka

Autor: Olena Removska, priredila: Mirjana Rakela

Dužnosnici u Ukrajini upozoravaju stanovnike na separatističkom istoku zemlje da bi mogli biti kažnjeno procesuirani zbog sudjelovanja u takozvanim "narodnim sudovima“. Jedan od takvih „tribunala“ je nedavno osudio silovatelja na smrtnu kaznu.

Separatisti u regijama Donjeck i Luganjsk, koji su nepriznatim izborima 2. novembra nastojali sebi osigurati „legitimitet“, također su uspostavili paralelna pravosudna tijela koja omogućuju građanima da glasaju o presudama, pa i o smrtnoj kazni.

Taj potez je zgrozio aktiviste za ljudska prava i iziritirao vlasti u Kijevu, koji upozoravaju da je sudjelovanje u takvim sudovima kazneno djelo.

Anton Herašenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, poručuje da bi se svima koji dolaze na takva „saslušanja“ u konačnici moglo suditi kao suučesnicima u ubojstvu.

"Postoji članak u ukrajinskom Kaznenom zakonu koji zabranjuje takvo djelovanje", kaže on. "Nitko nema pravo obavljati rad državnih organa na način koji se to pokušava u seperatističkim regijima. Isto tako, ako se smrtna presuda i izvrši, onda to postaje i slučaj ubojstva."

Presuda dizanjem ruku

Nekoliko stotina ljudi u Alčevsku, gradu u regiji Luganjsk, sudjelovalo je krajem prošlog mjeseca u onome što su separatisti nazvali "prvim narodnim sudom Nove Rusije“.

Tokom 50-minutnog "suđenja" koji su proveli separatistički militanti, stanovnici Alčevska „razmatrali“ su slučajeve protiv dvojice lokalnih militanata koji se bore na strani separatista, a koji su optuženi za silovanje.

Aleksej Mozgovoj, koji je na čelu bataljona Prizrak, koji trenutno kontrolira to područje, kazao je da su ispitivali „dvojicu osuđenika, te da su obojica proglašeni krivima. Nad jednim će biti izvršena najteža kazna - smrt strijeljanjem".

Video snimak pokazuje kako je većina prisutnih na „ narodnom sudu“ podigla ruku za presudu, te se čuje plač očajne majke jedne od osuđenih muškaraca.

Drugi optuženik nije dobio smrtnu kaznu, ali je osuđen da bude poslan na prvu crtu bojišnice kako bi „časno umro“.

Smrtna kazna je zabranjena u Ukrajini, a suspendirana je na neodređeno vrijeme i u Rusiji. Ali Mozgovoj kaže da su „narodni sud“ i njegove presude u skladu s načelima izvanrednog stanja i "narodne vlasti".

Mozgovoj je pozdravio presude „tribunala“ u Alčevsku naglašavajući da je "glas naroda je glas božji i neka bude onako kako narod odluči."

„Pravda ?!“

Već se mjesecima sumnja da proruski saparatisti izvode smrtne kazne, pogotovo nakon što je samoproglašena „Narodna republika Donjeck“ tu kaznu i formalno uvela u augustu.

Dokument je tada potpisao lider separatista Igor Strelkov objašnjavajući da se postupa u skladu sa zakonima iz doba SSSR-a i koji su doneseni tokom Drugog svjetskog rata, a koji su dopuštali smrtnu kaznu u slučaju izdaje i drugih teških kaznenih djela.

Jevgenija Zakrevska, odvjetnica koja zastupa nekoliko bivših separatističkih taoca, kaže da je osobno čula za nekolicinu smrtnih kazni koje su se izrekle na takozvanim sudovima.

"To je ubojstvo nakon imitacije suđenja. Riječ je o kvazi pravu i kvazi normama koje su preuzete iz ukrajinskog Kaznenog zakona i iz uredbi vojnog zakona iz 1941, koji su, naravno, osiguravali pogubljenja i postojanje vojnih sudova."

Drugi odvjetnik, Igor Holovan, kaže kako su vlasti u Kijevu presporo reagirale oko takozvanih „narodnih sudova“ na istoku Ukrajine. Mnogi vjeruju da su njihovi sponzori upravo u Rusiji.

"Naravno, nerealno je sada provesti istragu, ali vjerujem da su napustili to područje i oni bi mogli biti važni svjedoci“.

„Sjediti kod kuće i vezite“

Nije jasno, da li je u slučaju Alčevsk, nad osuđenima izvršena smrtna kazna. (BBC citira pripadnika bataljona Prizrak koji tvrdi da su obojica osuđenih u pritvoru, i da će se kazne provesti u "sljedećih nekoliko tjedana.")

Psihologinja Olena Lišćinska kaže da bez obzira na to da li će se kazne provesti u djelo ili ne, separatisti iskorištavaju javna suđenja kako bi zacementirali svoju vlast.

"Sudjelovanjem građana u „narodnim sudovima“ separatisti poručuju da s njima dijele iste vrijednosti “, a zapravo stvaraju iluziju demokracije. "Onaj tko je šokiran zbog ovakvih postupaka, postaje predmetom zastrašivanja."

Tako je Mozgovoj nedavno suđenje silovateljima iskoristio za poruku ženama o tome kako bi se trebale ponašati, i istodobno im je zaprijetio da će biti uhapšene ako ih pronađe u restoranima i noćnim klubovima.

"Želite li biti poštene i vjerne svojim muževima, sjedite kod kuće i vezite ," rekao je, ignorirajući glasne uzdahe iz gomile. "Ostanite kod kuće, pecite pite, i slavite Dan žena 8. mart“.

XS
SM
MD
LG