Dostupni linkovi

Zaustaviti nasilje nad ženama


Uoči 8.marta, Međunarodnog dana žena, generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon pozvao je na zaustavljanje nasilja nad ženama. U svom govoru u New Yorku, Ban je istakao kako je nasilje duboko ukorijenjeno u običaje i navike, te kako narušava zdravlje, pospješuje siromaštvo i zaustavlja svaku mogućnost izjednačavanja spolova.

Širom svijeta, svaka peta žena je žrtva silovanja, ili pokušaja silovanja. U nekim zemljama svaka treća je žrtva porodičnog nasilja. Nema te zemlje ili kulture, starosne dobi ili socijalnog nivoa u kojem se ne dogadja poniženje, nasilje, maltretiranje. Često ovi zločini nisu ni prijavljeni, počinioci slobodno hodaju svijetom, čak su nerijetko i vrlo ugledni članovi društva. Posljedice su pak na žrtvama duboke i vidljive.

Arhivski snimak: Protest uoči Dana žena u Pakistanu sa parolom "Jednake plate za žene radnike", 07. mart 2007.

U svijetu nema jedinstvenog pristupa borbi protiv nasilja nad ženama. Svaka bi zemlja morala razviti svoju strategiju, a baš je to u, uglavnom muškom svijetu, najveći kamen spoticanja. Žene čine polovinu svjetske populacije, ali nemaju pristup polovini svjetskih resursa. Tu bi disproporciju bilo lako ispraviti donošenjem odluke da svaki drugi uposlenik mora biti žena. Postavlja se međutim odmah i pitanje – kako će to zaživjeti u praksi, kad bi odluku morali provoditi muškarci.

Zato je važno pronaći način na koji se što veći broj muškaraca može animirati da govori protiv nasilja nad ženama. Jednu od ideja dao je i generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon koji je predložio da sami muškarci osnuju svoju mrežu protiv nasilja nad ženama.

Na loš i diskriminatorski položaj žena na tržištu rada utječe i aktualna kriza i recesija.

Analize pokazuju da prilikom smanjivanja radnih mjesta u preduzećima širom svijeta posao najprije gube žene.

Analize pokazuju da prilikom smanjivanja radnih mjesta u preduzećima širom svijeta posao najprije gube žene...

I nova ministrica vanjskih poslova SAD, Hillary Clinton oglasila se povodom međunarodnog Dana žena. U francuskom listu Le Figaro, Clintonova piše kako među siromašnima žene nažalost još uvijek čine većinu, baš kao i među glasnima i nezaposlenima. Bivša prva dama SAD prozvala se zato advokatom svih potlačenih i potcjenjenih žena svijeta.

Kako onih u siromašnim, tako i razvijenim zemljama svijeta, u kojima još uvijek vrijedi pravilo da je žena, za isti posao, manje plaćena od muškarca. "ovo nije samo pitanje pravde, nego i svjetskog mira i napretka", piše Hillary Clinton u francuskom Figarou.
XS
SM
MD
LG