Dostupni linkovi

Počelo suđenje Kesaru za zločine u Prijedoru


Iskazima svedoka iz Prijedora, pred Većem za ratne zločine suda u Beogradu počelo je suđenje bivšem pripadniku rezervnog sastava MUP-a Republike Srpske Dušku Kesaru za ubistvo troje bošnjačkih civila u Prijedoru 1994. godine.

Na suđenju Kesaru, koji se tereti za ubistvo Faruka i Refike Rizvić i Fadile Mahmuljin, svedočila je Đuka Filipović iz Prijedora, koja je, kao izbeglica, u vreme zločina živela u kući Rizvića. Ona je rekla da ju je u noći između 30. i 31. marta probudila pucnjava, da bi, kada je otvorila vrata svoje sobe u potkrovlju, usledile i eksplozije. U prizemlju kuće videla je, kako je rekla, ljude u policijskim uniformama koji su joj tražili dokumenta.

Na njeno pitanje gde je porodica Rizvić, dobila je odgovor da su dobro, ali joj nisu dozvolili da ih vidi. Poslali su je nazad u sobu, nakon čega su usledili rafali i vriska. To je, rekla je, sve što je videla, jer do jutra nije smela da izađe iz svoje sobe. Na suđenju je svedočio i vatrogasac iz Prijedora Milan Zorić, koji je u vreme zločina bio na dužnosti i čuo rafalnu paljbu i eksplozije. Iz straha, međutim, nije izlazio iz dvorišta u neposrednoj blizini.

Optužnica tereti Kesara da je, kao inicijator i saizvršilac, sa Dragom Radakovićem, Draškom Krndijom i Radoslavom Kneževićem, po prethodnom dogovoru da ’idu da ubiju Muslimane’, u martu 1994. prvo bacio bombu, a potom ekplozivnu napravu na kuću Faruka Rizvića, da bi zatim mučki, udarcima tupim predmetima i oštrim sečivom, njih četvorica lišili života Faruka i Refiku Rizvić i Fadilu Mahmuljin.

Kesar je u martu, pred Višim sudom negirao da je učestvovao u ubistvu troje Bošnaka u Prijedoru. Radaković, Krndija i Knežević osuđeni su pred banjalučkim sudom za ovaj zločin 2006. godine na ukupno 50 godina zatvora. Zbog nemogućnosti da se u utorak pojave pred sudom u Beogradu, suđenje Kesaru nastavlja se 18. maj
XS
SM
MD
LG