Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Splitski gradonačelnik prebrojavao krvna zrnca
Splitski gradonačelnik, Željko Kerum, u jučerašnjoj je emisiji HTV-a "Nedjeljom u 2" podsjetio na nekada vladajući govor mržnje u vodećim hrvatskim medijima.

Sedamdeset posto novinara za njega su Jugoslaveni, koji su izgubili državu, a on to zna po njihovim prezimenima, u njegovoj obitelji nema mjesta ni za Srbina ni za Crnogorca, te ne bi dozvolio ulazak u Hrvatsku trgovačkih lanaca iz Srbije. Uz to najavio je i izbor svoje sestre, Nevenke Bečić, za predsjednicu splitskog Gradskog vijeća.

Goran Vežić

Odgovarajući na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića o mogućem ulasku srpskih trgovačkih lanaca u Hrvatsku, trgovac, hotelijer i splitski gradonačelnik, Željko Kerum, je rekao kako on to ne bi dozvolio:

"Srbi nam nikad ništa dobro nisu donijeli, kao ni Crnogorci. Tko s njima ima posla, ne prođe dobro."

Isto pravilo Kerumu vrijedi i za njegovu obitelj. Na Stankovićevo pitanje, bi li dozvolio da mu zet bude Srbin, odgovorio je:

"Nema šanse. Nikad nije bio u mojoj obitelji, niti će biti."

Doduše, on je u životu pomagao nekim Srbima:

"Jesam, pomagao sam nekim Srbima jer sam dobar čovjek i jer su ti bili dobri ljudi. Ali svako mora znati gdje mu je mjesto."

Kerum je krvna zrnca prebrojavao i novinarima:

"Novinari samo kritiziraju jer je 70 posto novinara Jugoslavena, koji nemaju svoju državu, nemaju gdje ići, tu su ostali, pa pišu svašta."

Na voditeljevo pitanje, kako zna tko su Jugoslaveni, Kerum je odgovorio:

"Po prezimenima."

Željko Kerum


Reakcije na istup

Ovakav Kerum istup izazvao je reakcije. Javni pravobranitelj Jurica Malčić je izjavio da se radi o kršenju Zakona o zabrani diskriminacije. Kaže on da je potpuno neprihvatljivo dezavuirati ljude na osnovu nacionalnosti i praviti razliku među njima prema tome kako je kome prezime.

O Kerumovim izjavama, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Zdenko Duka:

„Najveća sramota za Split i za Hrvatsku je ta da svi sada gledaju Split i Hrvatsku kroz prizmu njegovih izjava. Ne samo da želi vladati gradom, kao svojim poduzećem, nego smo vidjeli i da je rasista.“


Kerum je u trajnom ratu s novinarima. Oni su glavna meta njegovih uvreda. Hoće li ga bojkotirati?

„On je sam sebi dao bojkot, čim je rekao da će kontaktirati samo pismeno. Mislim da bojkot ništa ne rješava. Njega treba pitati razne stvari i provocirati ga, kao što ga je Stanković provocirao.“

Željko Kerum je jučer uvrijedio i ravnatelja splitske bolnice i predsjednika splitskog ogranka HDZ-a, Duju Marasovića, s kojim se uzajamno optužuje za nametanje privatnih interesa javnim interesima:

„On svaki dan nešto laje, pa neka laje i dalje.“

Marasović je pozvao na Kerumovu smjenu. HDZ je raskinuo svoju koaliciju s listom Željka Keruma u Gradskom vijeću i u njemu će doći do preslagivanja. Jučer je Željko Kerum najavio da će nova predsjednica Gradskog vijeća biti njegova sestra, Nevenka Bećić:

„Nije još, ali bit će uskoro.“


Da bi Kerumova sestra i najvažnija osoba njegovih tvrtki bila izabrana za predsjednicu, mora imati, uz devet Kerumovih vijećnika, još četvoricu, što mu, sudeći po izjavi pravaša Luke Podruga, neće biti problem:

„Vjerujem da će on imati podršku puno većeg broja vijećnika od dvanaest ili trinaest. Uvjeren sam da će ga neki HDZ-ovi vijećnici podržavati.“

Joško Dvornik, iz Hrvatske narodne stranke, očekuje da će se Kerumu priključiti i poneki nezavisni vijećnik, koji je dobio kakvo dobro mjesto u upravnim ili nadzornim odborima:

„Velika je vjerojatnost da će oni vijećnici, koji su imenovani, ubuduće predstavljati dio koalicije s Kerumom, makar to bilo i neformalno.“


Kerum svojim stilom vladanja još uvijek nije uspio ujediniti HDZ i SDP. Predsjednik splitskog odbora SDP-a, Marin Jurjević, kaže da njegova stranka u tu igru neće ulaziti:

„Teško je zamisliti da bi moglo doći do koalicije između SDP-a i HDZ-a.“

Željko Kerum je dobio neke pozitivne poene u splitskoj javnosti inzistiranjem na raščišćavanju računa bivših poglavarstava i gradonačelnika, ali - svejedno - njegova pojava znači degradaciju političkog života u grad, kaže sociolog Zoran Malenica:

„Sada Kerum pokazuje da ćemo dodatno degradirati politički život. Umjesto da razvijamo na viši nivo participiranje politike, u dobrom smislu te riječi, sa ulaskom ovakvih polu obrazovanih poduzetnika u politički život, prijeti opasnost dodatne degradacije funkcioniranja političkog života. To bi nas trebalo zabrinuti.“

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG