Dostupni linkovi

Kerry u Moskvi: U potrazi za političkim rješenjem krize u Siriji


Rusija i SAD su saopćile da će poticati sirijske pobunjenike i vladu u Damasku da razgovaraju o političkoj tranziciji koja bi trebala okončati krvoproliće u Siriji tokom kojega je život izgubilo više od 70 tisuća ljudi, a milijuni su raseljeni i izbjegli. Moska i Washington dogovorili su i zajedničke akcije u borbi protiv terorizma. Kerry se u srijedu sastao s predstavnicima ruskog civilnog društva.

Američki državni tajnik John Kerry nastavlja posjet Moskvi. U utorak se u Kremlju najprije sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a potom i kolegom po funkciji, Sergejom Lavrovim.

Tokom zajedničkog obraćanja novinarima dvojice šefova diplomacije najavljena je skora medjunarodna konferencija o Siriji.

„Složili smo se oko slijedećega: Rusija i SAD će potaknuti obje strane u Siriji, vladu i opozicijske grupe, da nadju političko rješenje krize. Složili smo se da je potrebno, što je prije moguće, možda čak i krajem mjeseca, održati medjunarodnu konfereciju koja bi trebala nastavak one koja je održana u Genevi u junu prošle godine“, rekao je Lavrov.

Podsjetimo, na toj je konferenciji bilo dogovoreno da dvije strane formiraju prijelaznu vladu, s tim da bi imali pravo na veto u slučaju da im neki od predloženih kandidata nije prihvatljiv. Nažalost ,plan se nikada nije ostvario.

Kerry je ponovio da Sirijci samio trebaju odlučiti da li će predsjednik Bašar al Asad sudjelovati u tranicijskom procesu.

„Za mene je osobno neshvatljivo da bi Sirijom u budućnosti mogao vladati čovjek koji je uradio ono što je uradio . Ali to nije moja stvar. O tome ne odlučujem. Deklaracija iz Geneve je bila jasna – prijelazanu vladu biraju obje strane na osnovu medjusobnog dogovora“.

On je takodjer nagovjestio da bi se političko rješenje moglo odraziti i na odluku Washingtona o tome da li će naoružavati pobun jenike u Siriji.

„Nastavi li se proces tranzicije uspješno odvijati, tada to neće biti nužno. Mnogo toga ovisi o tome što će se dogadjati u idućih nekoliko tjedana“, rekao je Kerry.

Ruski ministar je istaknuo da Washington i Moskva imaju zajednički stav kada je u pitanju borba protiv terorizma.

„Svi problemi i nesuglasice su prošlost, moramo pojačati naše napore u borbi protiv zajedničkog zla. Terorizam, ekstremizam i druge slične prijetnje traže zajedničke napore. Bez toga nema rezultata“.

Kerry se drugog dana boravka u Rusiji sastao s aktivistima za ljudska prava i to u rezidenciji američkog ambasadora u Moskvi. Nevladine organizacije su pod istragom vlasti, što im omogućuje kontroverzni zakon po kojem se nevladine organizacije koje se financiraju sredstvima iz inozemstva moraju deklarirati „stranim agentima“.
XS
SM
MD
LG