Dostupni linkovi

Kerry upozorio da je i Balkan na liniji vatre u odnosima SAD i Rusije


John Kerry
John Kerry

Bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić izjavu američkog državnog sekretara da se niz evropskih zemalja, među kojima i Srbija, Kosovo, Crna Gora, Makedonija, nalaze na liniji vatre kada je reč o odnosima Vašingtona i Moskve, tumači kao upozorenje da se na ovom prostoru ne vrši destabilizacija.

“Ako je mislio na pritisak ili agresivniji diplomatski stav Rusije prema ovom području, čini mi se da bi zemlja koja bi mogla najviše biti identifikovana na toj liniji diplomatske vatre verovatno bila Srbija iz više razloga, a jedan od tih je što predsedavamo OEBS-om”, rekao je Vujačić.

Ipak, ocenjuje da SAD imaju „mnogo veće brige“ nego što je ovo područje.

Odgovarajući na pitanja senatora o rastućem uticaju Rusije u Evropi, američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da se čitav niz evropskih zemalja, nalaze na liniji vatre u odnosima Rusije i SAD.

“Moramo da se borimo za stvari za koje smo se uvek borili, za vrednosti za koje smo se borili. Nešto od toga će zahtevati vašu podršku kako bi smo se osnažili i usresredili na to gde je nužno učiniti promene. U mnogim slučajevima, to pomaže izgradnja demokratije, obrazovanje ljudi, izvlačenje iz vakuma koji postoji tako da ne budu uhvaćeni od strane ljudi koji će ih preobratiti i pretvoriti u ekstremiste. Sve ove stvari su važne, bilo da je u pitanju Srbija, Kosovo, Crna Gora, Makedonija, druga mesta. Sva su ona na liniji vatre. Gruzija, Moldavija, Pridnjestrovlje. Mi pokušavamo da ubedimo ljude da ne tražimo nekakvu igru izazova sa Rusijom“, rekao je Keri, odgovarajući na pitanja senatora o rastućem uticaju Rusije u Evropi.

„Verujemo da Ukrajina može da postane kapija i Istoka i Zapada. Ne mora da bude deo jednog ili drugog. Verujemo da možete imati ekonomski ugovor sa EU, sporazum o pridruživanju i da radite na uspostavljanju carinske zone“, zaključio je Keri.

XS
SM
MD
LG