Dostupni linkovi

Vanredna vijest
Jedan od glavnih ciljeva današnje posete šefa Euleksa Iv de Kermabona Beogradu je razgovor na ponovnom uspostavljanju funkcionisanja Okružnog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Oliver Ivanović iz srpskog ministarstva za Kosovo i Metohiju ne očekuje “spektakularna rešenja” od Kermabonove posete.

Iv de Kermabon danas će u Beogradu razgovarati sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem i drugim zvaničnicima, pre svega iz oblasti pravosuđa.

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović u razgovoru za RSE program kaže da su male šanse da se u razgovoru sa Iv de Kermabonom dođe do nekakvog rešenja koje bi značilo "formulu za oživljavanje rada suda u severnoj Mitrovici".
Oliver Ivanović

“Uopšte mislim da je Iv de Kermabon u veoma teškoj situaciji posle potpisivanja protokola o policijskoj saradnji. Naišao je na ogroman otpor i kosovskih Albanaca i institucija u Prištini i iz tog razloga on se ne usuđuje da pomene bilo koju drugu temu. Zato mislim da će ovo biti više informativni razgovor i on je i kao takav važan jer uspostavljanje boljih odnosa sa EULEX misijom je u našem zajedničkom interesu”, kaže Ivanović ali dodaje da “do nekih spektakularnih rešenja neće doći”.

RSE: Nije li onda svaki pokušaj direktno osuđen na propast? Kermabon dolazi u trenutku kada je i dalje aktuelna rasprava o implementaciji Fejtovog plana o integraciji severa Kosova. Nije li ovo trošenje vremena s obzirom da polazimo od toga da Beograd neće prihvatiti takve koncepte?

“Sastanak na tom nivou je uvek dobrodošao jer se raspravljaju neki detalji, između ostalog i putovanje srpskih zvaničnika na Kosovo. To je nešto što objektivno otežava naše delovanje u ovom trenutku i što Albanci koriste kao sredstvo pritiska.”

Ivanović takođe kaže da postoje i druga važna pitanja o kojima se može razgovarati sa Iv de Kermabonom i navodi primer, kako kaže, “gomile nerešenih kriminalnih slučajeva sa etničkim motivima”.

“Mi smo za to da se takve teme nađu pred međunarodnim sudovima i da se pitanje Starog Gackog iz 1999. godine, ili napad na autobus kod Podujeva, deca u Goraždevcu i slični zločini napokon počnu rešavati na pravi način”, objašnjava Ivanović.
  • 16x9 Image

    Miloš Teodorović

    Diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Glavni i odgovorni urednik beogradskog dopisništva Radija Slobodna Evropa od decembra 2014. Višestruko nagrađivan novinar.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG