Dostupni linkovi

Slaba očekivanja srpskih vlasti


Iv de Kermabon
Iv de Kermabon
Jedan od glavnih ciljeva današnje posete šefa Euleksa Iv de Kermabona Beogradu je razgovor na ponovnom uspostavljanju funkcionisanja Okružnog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Oliver Ivanović iz srpskog ministarstva za Kosovo i Metohiju ne očekuje “spektakularna rešenja” od Kermabonove posete.

Iv de Kermabon danas će u Beogradu razgovarati sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem i drugim zvaničnicima, pre svega iz oblasti pravosuđa.

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović u razgovoru za RSE program kaže da su male šanse da se u razgovoru sa Iv de Kermabonom dođe do nekakvog rešenja koje bi značilo "formulu za oživljavanje rada suda u severnoj Mitrovici".
Oliver Ivanović

“Uopšte mislim da je Iv de Kermabon u veoma teškoj situaciji posle potpisivanja protokola o policijskoj saradnji. Naišao je na ogroman otpor i kosovskih Albanaca i institucija u Prištini i iz tog razloga on se ne usuđuje da pomene bilo koju drugu temu. Zato mislim da će ovo biti više informativni razgovor i on je i kao takav važan jer uspostavljanje boljih odnosa sa EULEX misijom je u našem zajedničkom interesu”, kaže Ivanović ali dodaje da “do nekih spektakularnih rešenja neće doći”.

RSE: Nije li onda svaki pokušaj direktno osuđen na propast? Kermabon dolazi u trenutku kada je i dalje aktuelna rasprava o implementaciji Fejtovog plana o integraciji severa Kosova. Nije li ovo trošenje vremena s obzirom da polazimo od toga da Beograd neće prihvatiti takve koncepte?

“Sastanak na tom nivou je uvek dobrodošao jer se raspravljaju neki detalji, između ostalog i putovanje srpskih zvaničnika na Kosovo. To je nešto što objektivno otežava naše delovanje u ovom trenutku i što Albanci koriste kao sredstvo pritiska.”

Ivanović takođe kaže da postoje i druga važna pitanja o kojima se može razgovarati sa Iv de Kermabonom i navodi primer, kako kaže, “gomile nerešenih kriminalnih slučajeva sa etničkim motivima”.

“Mi smo za to da se takve teme nađu pred međunarodnim sudovima i da se pitanje Starog Gackog iz 1999. godine, ili napad na autobus kod Podujeva, deca u Goraždevcu i slični zločini napokon počnu rešavati na pravi način”, objašnjava Ivanović.
XS
SM
MD
LG