Dostupni linkovi

Keri sa sirijskom opozicijom: Novih 60 miliona dolara pomoći


Džon Keri i Moaz al Katib u Rimu
Sjedinjene Američke Države će za još 60 miliona dolara povećati pomoć sirijskoj opoziciji, koja se bori za svrgavanje predsednika Bašara al Asada, izjavio je danas američki državni sekretar Džon Keri na skupu grupe "Prijatelji Sirije" u Rimu.

Keri je rekao da će Amerika pružiti "direktnu pomoć" pobunjeničkim snagama u vidu medicinskih i prehrambenih zaliha.

On je obećao i pomoć od 60 miliona dolara, kako bi opozicija mogla da organizuje osnovne administrativne službe i servise na teritorijama pod kontrolom pobunjenika.

Dopisnici naglašavaju da najava direktne, "nesmrtonosne" pomoći pobunjenicima predstavlja zaokret u politici SAD prema krizi u Siriji.

"Vreme predsjednika Asada je isteklo i on mora da ode sa vlasti", rekao je Keri i dodao da sirijski lider ne može da se izvuče iz ove situacije upotrebom oružja.

Američki državni sekretar sastao se sa liderom opozicionog Sirijskog nacionalnog saveta Moazom al Katibom i rekao da u budućoj Siriji, posle Asadovog odlaska, mora biti mesta za sve Sirijce.

"Dok režim gubi kontrolu, novac će pomoći opoziciji da proširi stabilnost i izgradi reprezentativnu upravu i vladavinu zakona", rekao je Keri.

Glavna opoziciona grupacija, Sirijska nacionalna koalicija (SNC), zapretila je da će bojkotovati skup u Rimu, zbog, kako je istakla, “ćutanja međunarodne zajednice” na zločine Asadovog režima. Međutim, pristala je da učestvuje nakon što su SAD i Velika Britanija predočili da će biti obećana konkretna pomoć. Očekuje se povećanje međunarodnih pošiljki hrane i medicinske opreme u zone koje kontrolišu sirijski pobunjenici.

Ta podrška bi mogla da uključi i obuku, slanje oklopnih vozila kao i opreme za noćno osmatranje, piše “Njujork tajms” (The New York Times), pozivajući se na neimenovanog visokog američkog zvaničnika.

Međutim, sirijski pobunjenici žele pomoć i u oružju, mada je Obamina administracija predočila da to neće činiti.

Opozicioni borci su nezadovoljni zbog ovakvog stave međunarodne zajednice, jer je Asadova vojska, koja koristi tenkove, borbene avione i rakete, i dalje mnogo moćnija.

Keri, koji je nasledio Hilari Klinton (Hillary Clinton), nalazi se na turneji po Evropi i Bliskom istoku koja će trajati 11 dana. On je u sredu u Parizu izjavio da želi da čuje od predstavnika sirijske opozicije koji je najefikasniji način da se okonča krvoproliće.
Britanski ministar inostranih poslova Vilijem Hejg (William Hague) je, takođe, izjavio da će njegova zemlja znatno povećati pomoć sirijskoj opozciji.

U međuvremenu, francuski predsednik Fransoa Oland (Francois Hollande) doputovao je u prvu posetu Moskvi otkako je izabran, gde će sa domaćinom Vladimirom Putinom razgovarati i o situaciji u Siriji. Rusija je ključni Asadov saveznik koja ga snabdeva oružjem i blokira rezolucije protiv njega u Savetu bezbednosti.

Međutim, Kremlj podstiče sirijsku vladu da direktno pregovara sa opozicijom i ponudio je da Moskva bude domaćin tih razgovora. Uoči susreta sa ruskim predsednikom, Oland je izjavio da Putin ima veoma značajnu ulogu u pronalaženju političkog rešenja za ovaj sukob.

“Konačno moramo da započnemo politički dijalog. Mnogo toga zavisi od stava predsednika Putina. Nadam se da ćemo narednih nedelja biti bliže političkoj odluci koja će omogućiti da se zaustavi nasilje u Siriji”, kazao je šef francuske države radiju Eho Moskve.

Zapadne zemlje i sirijska opozicija smatraju da predsednik Asad mora da se povuče kao deo bilo kog političkog rešenja, čemu se Rusija protivi. Za razliku od sporih diplomatskih napora da se okonča kriza, borbe na terenu su sve žešće sa pogubnim posledicama pre svega po civilno stanovništvo.

Antonio Gueres
Antonio Gueres
U sredu je visoki komesar UN za izbeglice Antonio Guteres (Guterres) izjavio da 40 hiljada Sirijaca napušta zemlju svake sedmice, tako da je ukupan broj izbeglica dostigao skoro milion.

“Tri četvrtine izbeglih su žene i deca. Mnogi od njih su izgubili članove porodice. Većina njih je ostala bez ičega”, kazao je Guteres u Savetu bezbednosti.

Uz prestonicu Damask, Alepo je ključno poprište borbi. Opozicione grupe su ljute zato što, kako tvrde, sirijska vojska bombarduje raketama Skad delove grada koje one kontrolišu, izazivajući tako masovna stradanja civila.

UN procenjuju da je u dvogodišnjim sukobima u Siriji poginulo 70 hiljada ljudi.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG