Dostupni linkovi

Keri i Lavrov bez konkretnih rešenja o Ukrajini


Sergej Lavrov i Džon Keri u Parizu
Sergej Lavrov i Džon Keri u Parizu
Još jedan sastanak šefova diplomatija SAD i Rusije Džona Kerija i Sergeja Lavrova o Ukrajini završen je bez rezultata.

Nakon razgovora u Parizu, koji je trajao gotovo puna četiri sata, saopšteno je tek da su dve strane saglasna da pregovore treba nastaviti kako bi se došlo do diplomatskog rešenja ukrajinske krize.

Lavrov je sastanak ocenio kao konstruktivan i rekao da je insistirao na federalizaciji Ukrajine. On je takođe istakao da bi trebalo raditi na poboljšanju prava Ukrajinaca koji govore ruski jezik.

„Saglasili smo se da bi sa vlastima i narodom Ukrajine trebalo raditi na širem planu u cilju postizanja mira kroz ostvarivanje prioriteta kao što su prava manjina, pravo na jezik, razoružanje neregularnih snaga i provokatora, postizanje ustavnih reformi i sprovođenje izbora pod međunarodnim nadzorom“, naveo je Lavrov.

Keri je izjavio da je tokom sastanaka izneo stav da ni jedna odluka ne može biti doneta bez učešća Ukrajine.

„SAD se konsultuju sa Ukrajinom pri svakom koraku ovog procesa i nećemo prihvatiti dogovore o preduzimanju narednih poteza ako za stolom nisu i legitimni predstavnici Ukrajine. Princip je jasan – bez Ukranije nema odluka o Ukrajini“, rekao je Keri.

Keri je, istovermeno, pozvao Rusiju da povuče trupe sa granice sa Ukrajinom.

„Bilo kakav napredak u Ukrajini mora da podrazumeva povlačenje brojnih ruskih trupa koje se trenutno gomilaju duž ukrajinske granice. Ministru spoljnih poslova Rusije sam izneo snažnu zabrinutost zbog tih trupa. Smatramo da te trupe stvaraju atmosferu straha u Ukrajini“, naveo je Keri.
XS
SM
MD
LG