Dostupni linkovi

Uhuru Kenyatta novi predsjednik Kenije


Uhuru Muigai Kenyatta
Uhuru Muigai Kenyatta
Sjedinjene Američke Države su u subotu pozvale Kenijce da "mirno riješe sporenja" nakon što je objavljena pobjeda novog predsjednika Uhurua Kenyatte nad Railom Odinga.

Uhuru Kenyatta, sin osnivača Kenije, optužen za zločine protiv čovječnosti pred Međunarodnim krivičnim sudom zbog navodne uloge u ubistvima koja su uslijedila nakon prethodnih izbora, zvanično je u subotu proglašen predsjednikom Kenije.

Kenyatta je pobijedio s minimalnom većinom od 50,03 posto glasova, pokazali su privremeni izborni rezultati objavljeni u subotu.

Kenyatta je osigurao je pobjedu nad svojim glavnim suparnikom, premijerom Railom Odingom, koji je osvojio 43,28 posto glasova.

Njegov rival i dosadašnji premijer Raila Odinga izjavio je da će se žaliti sudu zbog "masovnih nepravilnosti", ali je pozvao svoje pristalice da ostanu mirni. On je upozorio da bi "nasilje moglo uništiti ovu zemlju zauvijek".

Odinga je takođe izgubio u spornom glasanju 2007., nakon čega je slijedilo nekoliko sedmica međuplemenskih sukoba.

Međunarodni posmatrači su općenito ocijenili da su izbori bili transparentni.

"Tražimo od svih strana i njihovih pristalica da mirno riješe sporenja do kojih je došlo kada je izborna komisija objavila rezultate, a ne da ih rješavaju na ulici", navodi se u subotnjem saopćenju američkog državnog sekretara Johna Kerryja, koji ipak nije uputio čestitke novom predsjedniku.

"Ovi izbori su historijska prilika za kenijski narod da se okupi i izgradi bolju budućnost", kazao je šef američke diplomatije.

SAD su potrošile od 2010. godine više od 35 miliona dolara kako bi podržale izborne reforme u Keniji i više od 90 miliona dolara za provođenje ustavnih reformi i podršku udruženjima koja brinu o omladini.
XS
SM
MD
LG