Dostupni linkovi

Kentera: Vučićeva kritika Crne Gore u službi Rusije


Crnogorski vojnici prije početka NATO-ove vježbe u Golubovcima u julu 2010 godine.
Crnogorski vojnici prije početka NATO-ove vježbe u Golubovcima u julu 2010 godine.

Savo Kentera, predsjednik Atlantskog savjeta Crne Gore, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega je zvanični Beograd oštro reagovao na odluku o slanju dvojice crnogorskih oficira u NATO-vu misiju KFOR na Kosovu i kako Rusija može reagovati na daljnju integraciju zemalja regiona u sjevernoatlantsku alijansu.

  • Region

Ja bih rekao da Beograd i predsjednik Vučić prije svega pokušavaju na svaki mogući način da se dodvore Rusiji i predsjedniku Putinu i u tom kontekstu je i ta njegova izjava.

On vrlo dobro zna da slanje naših oficira na Kosovo u okviru KFOR-a nikako ne može ugroziti odnose sa Srbijom i da nikako ne utiče na te odnose, čak naprotiv da doprinosi bezbjednosti i stabilnosti, ne samo Kosova i Srbije, nego čitavog regiona.

Na kraju krajeva, njegova izjava je bila ta da je KFOR garant stabilnosti na Kosovu i u ovom regionu.

  • Pomaci

Takve reakcije i sve ono što se bude sada i ubuduće govorilo u tom kontekstu -- da takve stvari kao što je Crna Gora riješila da pošalje oficire na Kosovo mogu doprinijeti i pogoršanju odnosa -- nikako ne stoje.

To svakako ne doprinosi upravo stabilnosti regiona.

Mi imamo Makedoniju kao prvu sljedeću članicu NATO-a, usudiću se da to kažem, koja je već pred samim članstvom, imamo Bosnu i Hercegovinu gdje zaista stanje nije onako kako bi to trebalo biti, gdje svi želimo da vidimo da se to stanje unaprjeđuje i gdje zaista možemo očekivati u nekom skorijem periodu, rekao bih već od septembra mjeseca, konkretne pomake sa dobijanjem MAP-a (Akcionog plana za članstvo) i otpočinjanja ciklusa MAP-a.

  • Vrijednosti

Ono što Srbija mora da shvati jeste da će Crna Gora definitivno voditi svoju politiku, kao što je to radila i do sada, da će gledati ono što je u najboljem interesu i Crne Gore ali i svih država regiona.

U tom kontekstu je i poslala ove oficire na Kosovo i na kraju krajeva, ne radi se ovdje samo i o obavezi.

To je nešto što je, čini mi se, negdje u prirodi da ako već dijelite određene vrijednosti sa 29 drugih država onda je i prirodno da na neki svoj način doprinesete miru, stabilnosti i bezbjednosti u regionu i šire.

  • Prošlost

Mislim da Srbija zaista mora da shvati da će se u jednom momentu morati odlučiti na kojoj stolici zaista želi da sjedi.

Da li želi voditi politiku koja će doprinijeti tome da građani Srbije konačno počnu da žive bolje, da Srbija postane članica Evropske unije, sutra eventualno i NATO saveza?

Ili žele da žive konstantno u prošlosti i da se osvrću konstantno na prošlost, da građane Srbije ljudi koji su na pozicijama konstantno obamanjuju sa izjavama tog tipa i da ih drže u nekom vakuumu, ne pružajući uopšte mogućnost da gledaju naprijed, da gledaju u budućnost i da razmišljaju šta je to što je u najboljem interesu građana Srbije i njihovih potomaka?

  • Bitka

Rusija svakako neće stajati mirno, nije stajala mirno ni u slučaju Crne Gore, neće stajati mirno ni u slučaju Makedonije, ni u slučaju bilo koje druge zemlje u regionu, a posebno ne u slučaju Srbije.

Međutim, mislim da zaista i predsjednik Putin i Rusi moraju shvatiti da ovaj dio regiona, kompletnog Zapadnog Balkana, pripada Zapadu, i istorijski i kako god gledamo.

Zapad je nešto za šta se definitivno ovaj region oprijedijelio i u tom smislu moraju da shvate da su tu bitku potpuno izgubili i da bi bolje bilo da se usredsrijede na neke mnogo konstruktivnije i kvalitetnije stvari kako bi poboljšali saradnju sutra i sa NATO-om i sa svim ostalim zemljama, nego što gube energiju i snagu na takve stvari, jer to svakako neće doprinijeti bilo čemu.

XS
SM
MD
LG