Dostupni linkovi

Kazne na Hrvatskoj televiziji: Rješenje je novi zakon?


Zgrada HRT-a u Zagrebu
Zgrada HRT-a u Zagrebu
Europska novinarska federacija i predstavnica za medije OESS-a prosvjedovali su jer je uprava Hrvatske televizije dala trima novinarkama opomenu pred otkaz. Dok u Upravi HRT-a kažu kako je razlog narušavanje ugleda HRT-a, prozvane novinarke i Hrvatsko novinarsko društvo odgovaraju da su novinarke ovako kažnjene jer su se usudile kritizirati loše stanje u toj medijskoj kući.

Novinarka Hrvatske televizije Maja Sever kažnjena je zbog navodne neuravnoteženosti priloga u posljepodnevnoj mozaik-emisiji.

Novinarka vanjske politike i predsjednica ogranka Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskoj televiziji Elizabeta Gojan kažnjena je opomenom pred otkaz zbog kritika na račun firme u izjavi povodom Svjetskog dana slobode medija, a jednako je kažnjena i novinarka Lela Knežević.

OESS, SEEMO i Europska federacija novinara smatraju slučaj prijetnjom neovisnosti HTV-a i radu novinara koji govore o toj situaciji.

Kolegica Gojan u svojoj je izjavi kazala kako je HTV-ov program prazan, a vrh kuće optužila da iz programa uklanja istaknute novinare, najbolje profesionalce. Izrazila je i sumnju u moguću korupciju jer su – tvrdi - neke emisije silno preplaćene.

Na ove kazne novinarkama reagirali su predstavnica za slobodu medija OESS-a, nevladina medijska udruga SEEMO i glavni tajnik Europske federacije novinara Arno Koenig u pismu upućenom hrvatskim vlastima.

„Smatramo da ove prijetnje predstavljaju opasno šikaniranje, što je prijetnja neovisnosti HTV-a i radu novinara koji govore o toj situaciji“, stoji u tom pismu.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka u izjavi za naš radio kaže kako je motiv za kažnjavanje Maje Sever bilo i to što je u svojoj emisiji odbila raditi prilog o privatnom sajmu vinara, a o kolegici Gojan kaže:

„Elizabeta Gojan – osim što je vrlo profesionalna novinarka – je i predsjednica ogranka HND-a na Hrvatskoj televiziji i kada istupa u javnosti, ona istupa u toj funkciji. Ako joj se osporava mogućnost javnog nastupa, onda se osporava i rad profesionalnoj novinarskoj udruzi. Dakle, po tome bi nas valjda trebalo ukinuti!“

Neispunjena očekivanja od Vlade

Predsjednik Uprave Hrvatske radio-televizije Josip Popovac je za jedan internetski portal danas izjavio da su opomene pred otkaz podijeljene zbog narušavanja ugleda kuće, a ne zbog kritiziranja Uprave.

Elizabeta Gojan
Elizabeta Gojan
„Tome jednom treba stati na kraj. Kući ide dosta dobro. Program je dobar, gledanost je u porastu, financijski stojimo pristojno, ali – što nam ide bolje – odjednom , i to uvijek iste tri-četiri osobe. Pogledajte – u zadnjih 5 godina radi se uvijek o jednim te istim osobama“, kaže Josip Popovac.

Elizabeta Gojan u izjavi za naš radio kaže kako se nju kaznilo zbog javnih istupa, dok se ne sankcionira druge s HTV-a koji javno blate i tračaju kolege, a otkriva i pravi motiv kazne:

„U svakom slučaju ovo je trebalo biti riješeno. Dakle, jučer je trebao biti donesen novi zakon koji bi omogućio smjenu uprave koja ne funkcionira. Vlada pod hitno treba učiniti ono što joj je dužnost, a to je - donijeti izmjene Zakona o Hrvatskoj radio-televiziji i riješiti slučaj smjenom uprave i postavljanjem nove. I to je ono što sam ja rekla i zašto sada dobijam opomenu pred otkaz!“

Poznavatelj prilika na HTV-u, novinar „Novog lista“ Siniša Pavić na sličnom fonu za naš radio kaže kako se opet vraćamo na činjenicu da je hrvatska javnost mnogo očekivala od novih vlasti.

„Očekivali smo puno i očekivali smo brzo. Očekivali su i ljudi na Hrvatskoj radio-televiziji da će nova vlast donijeti zakon, smijeniti ljude koji televiziju – po svemu sudeći – ne vode najbolje na svijetu. Međutim, stvar se otegla i to je onda dalo krila i jednima i drugima pa danas po stoti put imamo pat-situaciju u kojoj najviše pati program“, ocjenjuje Pavić.

I danas je potvrđeno da će novi zakon doći – uskoro.
XS
SM
MD
LG