Dostupni linkovi

Ruski astronaut i dvojica Japanaca vratili se sa svemirske turističke ture


Milijarder Yusaku Maezawa u svemirskom odijelu

Ruski astronaut Aleksandar Misurkin i dvojica japanskih svemirskih turista vratili su se na Zemlju nakon 12 dana provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Ruska svemirska agencija objavila je njihovo slijetanje u Kazahstan 20. decembra u objavi na svojoj web stranici.

"Let 'turističke' svemirske letjelice 'Sojuz MS-20' je završen", saopštio je Roskosmos.

NASA je takođe objavila da je trojac sletio u Kazahstan.

Astronaut Misurkin, japanski milijarder koji se bavi online modom Yusaku Maezawa i njegov video producent Yozo Hirano poletjeli su u svemir 8. decembra sa stanice Baikonur u Kazahstanu.

ONi su prvi turisti koji su platili svoju posjetu ISS-u od 2009. i prvi civili iz Japana koji su posjetili svemir otkako je novinar Toyohiro Akiyama otputovao na svemirsku stanicu Mir 1990. godine.

Alexander Misurkin, Yusaku Maezawa i Yozo Hirano tokom priprema za svemirski let u oktobru 2021.
Alexander Misurkin, Yusaku Maezawa i Yozo Hirano tokom priprema za svemirski let u oktobru 2021.

Maezawa i Hirano dokumentovali su svoj svakodnevni život na ISS-u za Maezavin YouTube kanal. Njihova videa pokazali su kako obavljaju svakodnevne zadatke u svemiru, uključujući pranje zuba i ispijanje čaja. Jedan video objašnjava kako astronauti koriste kupaonicu.

Njihovo je putovanje bilo jedno od nekoliko ovogodišnjih prekretnica za privatna svemirska putovanja. Milijarderi Elon Musk, Jeff Bezos i Richard Branson napravili su probojne komercijalne turističke letove 2021.

Misurkin, astronaut koji je proveo šest mjeseci na ISS-u 2017.-2018., ovaj put je putovao u svemir kao reporter ruske državne novinske agencije TASS. Misurkin je trebao izvještavati o životu i radu stanice, a njegovi izvještaji, fotografije i video zapisi trebali su biti dostupni na web stranici TASS-a.

Uz izvješćivanje AFP-a, AP-a, NASA.com, TASS-a i space.com
XS
SM
MD
LG