Dostupni linkovi

Kazahstanski predsjednik predlaže referendum o ustavnoj reformi


Kazahstanski predsjednik Qasym-Zhomart Toqaev, 16 marta 2022.
Kazahstanski predsjednik Qasym-Zhomart Toqaev, 16 marta 2022.

Kazahstanski predsjednik Qasym-Zhomart Toqaev predložio je održavanje nacionalnog referenduma o ustavnoj reformi, saopšteno je iz njegovog ureda.

Toqaev je ove godine predložio niz ustavnih amandmana koji imaju za cilj decentralizaciju donošenja odluka u naftom bogatoj centralnoazijskoj državi.

Toqaev je na sjednici kazahstanskog parlamenta 29. aprila rekao da bi bilo prikladnije da građani, a ne parlament, direktno glasaju o amandmanima jer će oni pokrivati jednu trećinu ustava.

Toqaev je rekao da referendum predstavlja "važnu demokratsku instituciju" i podsjetio da je "posljednji referendum u Kazahstanu održan 1995. godine, kada je usvojen sadašnji ustav".

On nije rekao kada će referendum biti održan.

U januaru su se Kazahstanom proširili smrtonosni protesti koji su započeli zbog poskupljenja goriva i nezadovoljstva koje je dugo mučilo zemlju.

Od tada, Toqaev je napravio nekoliko poteza da se distancira od svog prethodnika i bivšeg pokrovitelja, Nursultana Nazarbajeva, koji je upravljao srednjoazijskom nacijom decenijama gvozdenom pesnicom i još uvek zadržao titulu "elbasy", ili vođe nacije - - što mu je dalo gotovo neograničenu moć i nakon ostavke 2019. godine.

Jedan od ustavnih amandmana koje je predložio Toqaev predviđa upisivanje imena Nazarbajeva kao "osnivača nezavisnog Kazahstana", potez koji će poništiti njegovu titulu "elbasy" i privilegije koje sa njom dolaze, uključujući puni imunitet za njega i članove njegove uže porodice.

Prema izvještaju Reutersa

XS
SM
MD
LG