Dostupni linkovi

Kazna zatvorenog kazahstanskog aktiviste zamijenjena kaznom nalik na uslovnu


Kazahstanski aktivista Noyan Rakhymzhanov (fotografija)

Kazahstanski sud zamijenio je zatvorsku kaznu još jednog aktiviste kaznom nalik uslovnoj, što je posljednji u nizu sličnih poteza u samoproglašenoj kampanji liberalizacije predsjednika Qasym-Zhomart Toqaeva usred protesta grupa za ljudska prava zbog političkih zatvorenika.

Advokat Noyana Rakhymzhanova, Zhanar Balghabaeva, rekla je za RSE 23. maja da je gradski sud Qonaev u južnom kazahstanskom regionu Almaty presudio da će ostatak petogodišnje zatvorske kazne njenog klijenta biti zamijenjen kaznom nalik na uslovnu u strogo kontrolisanoj bivšoj sovjetskoj republivi.

Balghabaeva je dodala da će odluka suda stupiti na snagu za 15 dana ukoliko se na nju ne uloži žalba tužioca.

Rakhymzhanov, zajedno sa još trojicom aktivista, Abai Begimbetov, Qairat Qylyshev i Askhat Zheksebaev, osuđeni su na po pet godina zatvora u oktobru prošle godine pod optužbom da su bili povezani sa opozicionim Demokratskim izborom Kazahstana (DVK) i njegovom podružnicom Koshe (Ulična) zabava.

Aktivisti, koje su organizacije za ljudska prava u Kazahstanu priznale kao političke zatvorenike, izjasnili su se da nisu krivi i tokom suđenja tvrdili da su samo učestvovali u mirnim protestima i ostvarivali svoja ustavom zaštićena prava.

Slučaj je izazvao proteste branitelja prava i opozicionih aktivista koji su rekli da su oštre kazne izrečene četvorici aktivista protivne Toqajevovoj kampanji "za izgradnju novog, demokratskog Kazahstana".

Toqaev se distancirao od svog autoritarnog prethodnika, Nursultana Nazarbaeva, nakon smrtonosnih antivladinih protesta u naftom bogatoj naciji početkom januara, iako njegovi kritičari kažu da je potreban konkretan zakon koji jača ljudska prava u zemlji.

Posljednjih sedmica, Begimbetov, Qylyshev i Zheksebaev su također pušteni iz zatvora nakon što su im preostale kazne zatvora zamijenjene kaznama nalik na uslovnu slobodu.

"Novi Kazahstan" je nemoguć bez poštovanja slobode izražavanja i mirnog okupljanja i odgovornosti za ozbiljna kršenja ljudskih prava, rekao je Hugh Williamson, direktor Human Rights Watcha za Evropu i centralnu Aziju, u izjavi od 19. maja.

Prošle sedmice, još jedan aktivista za građanska prava, Asqar Qaiyrbek, pušten je iz zatvora nakon što je sud zamijenio ostatak zatvorske kazne koji mu je izrečen u posebnom visokoprofilnom slučaju kaznom nalik uslovnoj.

DVK vodi Mukhtar Ablyazov, odbjegli bivši šef kazahstanske BTA banke i otvoreni kritičar kazahstanske vlade. Kazahstanske vlasti proglasile su DVK ekstremistima i zabranile grupu u martu 2018.

Human Rights Watch (HRW) je ranije ove godine kritizirao kazahstansku vladu zbog korištenja zakona protiv ekstremizma kao alata za progon kritičara i građanskih aktivista. Nekoliko stotina ljudi procesuirano je zbog članstva u stranci Koshe.

Kazahstanske vlasti su insistirale da u zemlji nema političkih zatvorenika.

XS
SM
MD
LG