Dostupni linkovi

Nova previranja na Kavkazu


Razvoj događaja oko Gruzije i Abhazije izaziva zabrinutost da bi i ovog leta mogao da se ponovi prošlogodišnji ratni scenario

Predstavnici Gruzije i Abhazije sastali su se u srijedu po prvi put od prošlogodišnjeg rata da bi razmotrili mere bezbednosti u cilju smanjivanja tenzija koje prete novim sukobima. Tokom posete u ponedeljak drugoj separatističkoj oblasti Južnoj Osetiji, ruski predsednik Medvedev je izjavio da se nada da je Gruzija naučila „lekciju“ nakon poraza prošlog leta. U međuvremenu, američki ratni brod je prispeo u gruzijsku luku Batumi gde će učestvovati u pomorskim vežbama.

Osim nekoliko susreta na pregovorima u Ženevi, nije bilo direktnih kontakata vlasti u Tbilisiju i separatističkih oblasti Južne Osetije i Abhazije nakon intervencije Rusije u avgustu prošle godine.

Uprkos mirovnom sporazumu i raspoređivanju oko 200 posmatrača Evropske unije duž linije razdvajanja separatističkih oblasti i ostatka Gruzije, na terenu su sve učestaliji oružani incidenti za koje se dve strane međusobno optužuju.

Rusija je nakon rata razmestila dodatne trupe koje u ovom trenutku broje 10.000 vojnika. Ruske snage utvrđuju granicu između separatističkih oblasti i ostatka Gruzije.

U međuvremenu, u gruzijsku luku Batumi je uplovio američki ratni brod za uništavanje raketa sa navođenjem koji će učestvovati u pomorskim vežbama gruzijskih i američkih snaga u blizini Abhazije.


Sakašvili promenio mišljenje


Ruski predsednik u poseti Južnoj Osetiji, 13. jula 2009.
Prethodno je, u ponedeljak, ruski predsednik Dmitrij Medvedev posetio Južnu Osetiju, obećavajući joj još veću finansijsku i vojnu pomoć. On je ponovio da je Gruzija odgovorna za prošlogodišnji rat i da se nada je naučila „lekciju“.

Ovakav razvoj događaja izaziva zabrinutost da bi i ovog leta mogao da se ponovi prošlogodišnji ratni scenario.

Međutim, gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, koji je doskora upozoravo da je nova ruska intervencija neizbežna, naglo je promenio mišljenje nakon samita Medvedev-Obama početkom jula, ističući da je smanjena opasnost od rata.

„Svi njihovi agresivni planovi za napad u bliskoj budućnosti su propali. Do rata koji je Rusija zamislila neće doći. Planirana vojna invazija protiv Gruzije nije moguća zbog nove geopolitičke realnosti“, kazao je Sakašvili na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost pre nekoliko dana.

Nova politička realnost može da znači pomenuti susret Medvedev-Obama i poseta američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Gruziji najavljena za sledeću sedmicu.


Američka podrška integritetu Gruzije


Obama je tokom posete Moskvi početkom jula javno izrazio podršku teritorijalnom integritetu Gruzije. Zvaničnici u Tbilisiju ističu i da im je američka strana prenela da je Obama nedvosmisleno predočio Medvedevu da bi ruski napad na Gruziju imao „poguibne posledice“ i da Vašington u tom slučaju „ne bio ostao po strani“ kao što se to desilo tokom rata prošle godine. Bela kuća za sada nije ni potvrdila niti demantovala ove tvrdnje.

Portparol američkog Stejt Departmenta Jan Keli je kratko rekao.

"Sama poseta je pokazala suštinske razlike između Rusije i SAD o ovom pitanju. Videli ste da je predsednik Obama ponovio odlučnu podršku teritorijalnom integritetu Gruzije”, kazao je Keli.


Krizno do sredine septembra


Lorens Šit, šef kancelarije Međunarodne krizne grupe u Tbilisiju, ističe da je evidentna promena tona kod gruzijskog rukovodstva.

„Ključna poruka je odaslata u Moskvi i to prilično snažna, nema sumnje u to, jer su gruzijski zvaničnici iznenada postali sigurni da neće biti rata ovog leta."


Međutim, Pavel Felgenhauer, vojni analitičar iz Moskve koji je u aprilu prošle godine predvideo avgustovski rat, poslednjih meseci upozorava na opasnost od novih sukoba. On nije ubeđen da bi Obamino upozorenje moglo da odvrati Moskvu od invazije.

„Rusija je upozorena da bi njena intervencija bila neprihvatljiva. Međutim, pitanje je šta za Kremlj znači reč ’neprihvatljivo’. Nisam siguran koliko je strogo upozorenje SAD i koliko je ozbiljno prihvaćeno u Moskvi.“

Felgenhauer smatra da su nakon nedavne vojne vežbe „Kavkaz 2009“ ruski komandanti zaključili da su njihove trupe spremne za borbu. On misli da je najopasnije vreme za izbijanje rata do sredine septembra. Nakon toga, manje su šanse za sukob zbog teškog planinskog terena i nepovoljne klime na Kavkazu.
XS
SM
MD
LG