Dostupni linkovi

Turski sud odlučio da Kavala ostaje u zatvoru tokom suđenja


Osman Kavala u Istanbulu

Turski sud saopćio je u ponedjeljak da poduzetnik Osman Kavala mora ostati u zatvoru, produžavajući mu pritvor na više od četiri godine bez presude, u suđenju koje je podgrijalo tenzije u odnosima Ankare sa zapadnim saveznicima.

Sud je odredio da će sljedeće ročište biti održano 21. marta.

Osman Kavala je u zatvoru je u Turskoj četiri godine bez osude, uprkos tome što je Evropski sud za ljudska prava zatražio njegovo puštanje na slobodu.

Kavala je priveden 18. oktobra 2017. zbog optužbi za proteste širom zemlje 2013. godine, kao i slučaja vezanog za pokušaj državnog udara 2016. Negira sve optužbe.

Prošle godine je oslobođen optužbi za proteste 2013. godine, ali je presuda ove godine ukinuta i spojena s optužbama u drugom predmetu.

Grupe za zaštitu prava opisale su suđenja protiv Kavale kao simbol suzbijanja neslaganja pod predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Stalna kašnjenja u njegovom suđenju, uključujući spajanjem različitih predmeta i stvaranjem novih nakon prethodne oslobađajuće presude, bacila su sjenu na poštivanje demokratije, vladavinu prava i transparentnost u turskom pravosudnom sistemu", ranije su saopćile ambasade zapadnih država.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG