Dostupni linkovi

Katnić: Evropska komisija nije kritikovala rad specijalnog tužilaštva Crne Gore


Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić
Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić

Tri osobe osumnjičene su da su sa svojom kriminalnom grupom švercale cigarete i prale novac, oštetivši državu Crnu Goru za oko 18 miliona eura, saopštio je na konferenciji za novinare, 15. oktobra, tužilac Saša Čađenović.

Objavljeni su i inicijali osumnjičenih koji su uhapšeni 8. augusta u akciji "Arka", tokom koje je u Podgorici zaplijenjeno 1.243 paketa cigareta, pronađenih u šleperu bjelopoljskih tablica.

Evropska komisija je u posljednjem izvještaju o napretku izrazila zabrinutost zbog nelegalne trgovine preko Crne Gore, posebno kada su u pitanju duvanski proizvod.

Istaknuta je potreba da se efikasnije i proaktivnije kontroliše Luka Bar, kao tačka posebno izložena riziku od krijumčarenja.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je rekao da Evropska komisija (EK) nije kritikovala rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u svom izvještaju.

"Piše da su postignuti izvjesni rezultati. Stoji da nisu postignuti rezultati u vezi cigareta, ali da to nisu rezultati kao prošle godine, kada su bili sjajni", rekao je Katnić.

Katnić je rekao i da su od INTERPOL-a iz Liona dobili objašnjenje zbog čega je ukinuta potjernica protiv biznismena Duška Kneževića i da trenutno pregledaju tu dokumentaciju.

Interpol je u Lionu 31. jula povukao tri potjernice za Duškom Kneževićem, nakon što je usvojena žalba njegovog advokatskog tima.

Protiv Duška Kneževića su u Crnoj Gori podignute tri optužnice – za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

U odluci Komisije za kontrolu međunarodnih potjernica piše da “postoji prevlađujuća politička dimenzija slučaja i Interpol bi samim tim mogao da posluži kao sredstvo za “politički motivisane aktivnosti, čime bi se negirala njegova - INTERPOL-ova, neutralnost”.

XS
SM
MD
LG