Dostupni linkovi

500 talibana pobjeglo iz zatvora u Kandaharu


Jedan od zatvora u Avganistanu
Jedan od zatvora u Avganistanu
Katastrofa u ratu protiv talibana - headlines je BBC, za najavu vijesti da je oko 500 zatvorenika, talibanskih pobunjenika pobjeglo iz zatvora na jugu Avganistana.

Talibani su iskopali tunel dug 320 metara i omogućili bijeg zatvorenicima.

"Primili smo informaciju oko 4:30 u ponedjeljak rano ujutru da je oko 475 zatvorenika pobjeglo iz zatvora. Samo jedan od njih bio je kriminalac, dok su ostalih 474 politički zatvorenici", kaže Torjalai Vesa.

Ovim je riječima guverner provincije Kanadahar objasnio bijeg talibanskih pobunjenika iz zatvora na jugu Avganistana. Potvrđujući istu vijest direktor zatvora, Gulam Dastager Majar, dodao je da je bijeg obavljen kroz tunel.
Talibani su iskopali tunel dug 320 metara i omogućili bijeg zatvorenicima.

"Oni su kopali ka zatvoru iz nekih sela u blizini, ali nije u potpunosti jasno kako su to učinili. Policija sprovodi istragu, a najmanje osam odbjeglih zatvorenika je uhapšeno u ponedjeljak ujutru", kaže on.

A kako su uspjeli u bijegu objasnio je za Radio Slobodni Avganistan jedan od odbjeglih koji nije želeo da otkriva svoj identitet.

“Pobjegli smo na vrlo oragnizovan način. Niko nije znao da smo pobjegli do jutros, a do tada smo stigli do sela i kuća. Mnogi od nas su veoma ozbiljno bolesni ili povrijeđeni. Bili su veoma grubi sa nama. Tunel je bio dva i po metra dubok i mi smo hodali 360 metra. Kada sam pitao ostale zatvorenike, oni su mi rekli da su svi prošli kroz isti tunel i stigli u sigurni region gdje neće biti uhapšeni”, pojasnio je ovaj bjegunac

Karzai svjestan slabosti države


Portparol talibana, Zabiulah Mudžahid rekao je da su kopali tunel punih pet mjeseci izbjegavajući glavne puteve i kontrolne punkteve.

Zatvor Sarposa, u kome je bilo 1200 zatvorenika, već je bio meta napada talibana 2008. godine.

Tada je oslobođeno oko 900 zatvorenika nakon čega su uvedene nove sigurnosne mjere i procedure. Zvaničnici avganistanskih vlasti i NATO-a često su navodili da je bezbjednost zatvora izuzetno unapređena poslije napada 2008. godine.

Jedan od zatvora u Avganistanu
No, masovno bjekstvo iz zatvora u drugom po veličini gradu u Avganistanu
još jedno je upozorenje na slabosti vlasti na jugu i pored stalnog priliva stranih trupa, sredstava i stručnjaka.

Kandahar je centar međunarodnih napora da se uspostavi stabilna avganistanska vlast u tom bivšem uporištu talibana.

I portparol predsjednika Avganistana, Hamida Karzaia, Vahid Omar, priznao je u ponedjeljak ujutro da masovan bijeg zatvorenika pokazuje mnogobrojne slabosti.

"Ovaj bijeg iz zatvora je veoma loša vijest za vladu i narod Avganistana. To pokazuju veliku ranjivost vlade", naglasio je on.

Za utjehu je samo to, da se najvažniji talibani koji su zatvoreni nijesu nalazili u Sarposi.

Oni su zatvoreni na istoku zemlje u zatvoru pored vazduhoplovne baze Bagram i u dobro čuvanom krilu zatvora u Kabulu.
XS
SM
MD
LG