Dostupni linkovi

Odluka da Katar bude domaćin SP u fudbalu 'greška', smatra Sep Blater


Sep Blater na promociji knjige o sebi, Cirih, Švajcarska, 21. april 2016.
Sep Blater na promociji knjige o sebi, Cirih, Švajcarska, 21. april 2016.

Bivši predsjednik Svjetske fudbalske organizacije (FIFA), Sep Blater (Sepp Blatter), izjavio je da je odluka da se domaćinstvo Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. dodijeli Kataru bila "greška".

Prije 12 godina, izvršni komitet FIFA je glasao da Katar bude domaćin, sa prednošću 14-8 ispred Sjedinjenih Američkih Država.

"To je bila greška. Bila je bazirana na odluci kada sam ja bio predsjednik, i zbog toga ja snosim jedan dio odgovornosti za nju", rekao je Blater u intervjuu, prenosi AFP.

On ističe da je glasao da SAD bude domaćin turnira koji će početi za nešto manje od mjesec dana, i krivi tadašnjeg predsjednika UEFA, Mišela (Michel) Platinija, da je preokrenuo glasanje u korist Katara po nalogu tadašnjeg francuskog predsjednika, Nikole Sarkozija (Nicolas Sarkozy).

Blater tvrdi da je Sarkozi preporučio Platiniju "da bi on i njegovi ljudi trebalo da glasaju za Katar".

Verziju događaja bivšeg predsjednika FIFA je već ranije porekao Platini, koji je francuskim istražiteljima rekao da "predsjednik (Sarkozi) od njega nikada nije tražio da glasa za jednu ili drugu državu, ali da je stekao utisak da on podržava Katar".

Svjetsko prvenstvo u Kataru je prvo koje će biti održano na Srednjem istoku, i prvo u doba kada je zima na sjevernoj hemisferi, a trajaće od 20. novembra do 18. decembra.

Glasanje da se domaćinstvo dodijeli Kataru je okruženo optužbama za korupciju.

"Nije me bilo briga ako se na neke ljude uticalo ovako ili onako", rekao je Blater, i dodao da dok je trajao proces glasanja, shvatio je da "djeluju druge sile".

"Katarani nisu davali poklone onima koji su glasali, nego njihovim zemljama", istakao je Blater.

Švajcarac Blater je bio predsjednik FIFA 17 godina, ali je 2015. morao da napusti funkciju zbog optužbi da je nezakonito dogovorio transfer dva miliona švajcarskih franaka (oko 2,2 miliona dolara) Platiniju, koji je takođe morao da podnese ostavku na svoju funkciju u FIFA-i.

FIFA je prvobitno zabranila Blateru obavljanje bilo kakvih funkcija u fudbalu osam godina, a kasnije je zabrana smanjena na šest – zbog sporne isplate Platiniju. Zabrana je produžena do 2028. godine, zbog kršenja FIFA-inog etičkog kodeksa.

Blater i Platini su u julu proglašeni nevinim za prevaru, na sudu u Švajcarskoj.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG