Dostupni linkovi

Senad Kasupović pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji 


Kasupovića je krajem januara Sud BiH prvostepeno osudio na tri godine zatvora, a potom je Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na presudu
Kasupovića je krajem januara Sud BiH prvostepeno osudio na tri godine zatvora, a potom je Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na presudu

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine (BiH) povećalo je kaznu Senadu Kasupoviću sa tri na četiri godine zatvora zbog organizovanja i pridruživanja militantima tzv. Islamske države u Siriji, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kasupovića je krajem januara Sud BiH prvostepeno osudio na tri godine zatvora, a potom je Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na presudu.

Na ročištu za iznošenje žalbi na prvostepenu presudu, tužilac Ćazim Hasanspahić tražio je izricanje strože kazne, navodeći da tri godine nisu dovoljne za krivično djelo za koje je Kasupović osuđen i za period koji je boravio na stranom ratištu, prilikom kojeg nije pokazao interesovanje da se vrati.

U obrazloženju prvostepene presude navodi se da je Kasupović 12. jula 2013. godine otputovao u Tursku, nakon čega je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio organizaciji tzv. "Islamska država" (Islamska država Iraka i Levanta - IDIL).

Prema optužnici, Kasupović je pod imenom Muatesim učestvovao u borbama u Siriji, boreći se u jedinici "Bejt komandos" koja je kasnije promijenila naziv u "Al aqsa".

U Siriji je proveo šest godina, do 19. decembra 2019, kada je deportovan u BiH.

Osim Kasupovića, iz Sirije su u BiH službenim putem, uz pomoć Vlade Sjedinjenih Američkih Država, krajem 2019. deportirani Milarem Berbić, Armen Dželko, Emir Ališić, Jasmin Keserović, Hamza Labidi i Muhamed Dunić.

Smatraju se posljednjim militantima IDIL-a, s obzirom na to da su u redovima ove organizacije ostali do samoga kraja.

Suđenje Kasupoviću počelo je 20. maja 2020. godine.

Osim Kasupovića, Sud BiH pravosnažno je osudio Muharema Dunića i Armena Dželku na po tri i po godine po sporazumu o priznanju krivice, Milarema Berbića na tri godine, te Emira Ališića na dvije i po godine.

Sporazumom o priznanju krivice Hamza Labidi osuđen je na godinu.

Jasmin Keserović i Milarem Berbić su prvostepenim presudama Suda BiH osuđeni na šest, odnosno po tri godine zatvora.

Zbog vrbovanja, pokušaja odlaska i boravka na sirijskom ratištu Sud BiH je do sada u 22 predmeta osudio 31 osobu na ukupno 64 godine i osam mjeseci zatvora.

XS
SM
MD
LG