Dostupni linkovi

Tužilac u Turskoj traži okončanje suđenja za ubistvo Khashoggija


Komitet za zaštitu novinara i drugi aktivisti za slobodu medija održavaju bdjenje ispred saudijske ambasade u Washingtonu D.C. povodom obilježavanja godišnjice ubistva Khashoggija, 2. oktobar 2019.

Tužilac iz Turske u slučaju protiv 26 saudijskih državljana optuženih za ubistvo kolumniste Washington Posta Jamala Khashoggija u četvrtak je zatražio da im se suđenje u odsustvu obustavi i slučaj prebaci u Saudijsku Arabiju.

Sudsko vijeće nije donijelo odluku o zahtjevu tužioca, ali je odlučilo da se uputi pismo Ministarstvu pravde Trurske u kojem se traži mišljenje o mogućem prijenosu dosijea saudijskim pravosudnim organima, javlja državna agencija Anadolu Agency.

Suđenje je odloženo za kasniji datum.

Zahtjev tužioca dolazi u trenutku kada Turska pokušava normalizovati odnose sa Saudijskom Arabijom, koji su na najnižem nivou nakon Khashoggijevog ubistva.

Njegovo ubistvo u konzulatu u Istanbulu takođe je izazvalo međunarodnu osudu i bacilo sjenu sumnje na saudijskog prijestolonaslednika Mohameda bin Salmana

Khashoggi, državljanin Saudijske Arabije koji je bio stanovnik Sjedinjenih Država, ušao je u konzulat svoje zemlje u Istanbulu 2. oktobra 2018. na sastanak kako bi pokupio dokumente koji bi mu omogućili da oženi svoju tursku vjerenicu. Nikada nije izašao.

Turske vlasti saopćile su da ga je ubio tim saudijskih agenata koji su doletjeli u Tursku kako bi se sastali s Khashoggijem u konzulatu.

Među onima kojima se sudi u odsustvu su i dva bivša prinčeva pomoćnika.

Svi optuženi su napustili Tursku, a Saudijska Arabija je odbila turske zahtjeve za njihovo izručenje. Nekim od muškaraca suđeno je u Rijadu iza zatvorenih vrata. Članovi Khashoggijeve porodice kasnije su objavili da su oprostili njegovim ubicama.

Prije njegovog ubistva, Khashoggi je kritikovao saudijskog prestolonasljednika u kolumnama za Washington Post.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG