Dostupni linkovi

Širom Srbije mine i kasetna municija i dalje prete


Ilustracija
Ilustracija
Širom Srbije još uvek se nalaze velike količine neeksplodiranih ubojnih sredstava iz različitih perioda, koja predstavljaju veliku opsanost za građane i izvođače građevinskih radova.

Zbog toga se poslednjih godina preduzimaju opsežne mere čišćenja terena, a trenutno se radi na razminiranju lokacija kod Paraćina i Bujanovca, kao i na Zaltiboru i trasi gasovoda Južni tok.

Na Karađorđevom brdu kod Paraćina u neposrednoj blizini bivšeg magacina Vojske Srbije koji je eksplodirao u oktobru 2006. godine, pripadnici rusko-srpskog odreda za razminiranje, nastavljaju čišćenje započeto odmah nakon razorne eksplozije.

Petar Mihajlović, direktor Centra za razminiranje Srbije kaže za Radio Slobodna Evropa da je od 1. aprila do danas pregledana površina od oko 70.000 kvadratnih metara na kojoj su pronađene velike količine minobacačkih mina, artiljerijskih granata i raznih vrsta upaljača za mine.

„Do sada je pregledana površina od 70.000 kvadratnih metara na kojoj je pronađeno 210 komada raznih vrsta neeksplodiranih ubojnih sredstava uključujući i jednu avionsku bombu težine 50 kilograma iz Drugog svetskog rata“, kaže Mihajlović.

Pored Paraćina u toku je čišćenje terena od kasetne municije zaostale nakon NATO bombardovanja 1999. godine, na lokacijama Bogdanovac 1 kod Bujanovca i bivšeg vojnog aerodroma Ponikve na Zlatiboru.

Od aprila 2011. do danas čišćenje terena završeno je u opštinama Preševo i Kuršumlija gde je pronađeno 776 komada kasetne municije i 702 komada različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava od nagaznih mina do avionskih granata.
Sredinom aprila nastavljeno je raščišćavanje u opštini Bujanovac.

“U Bujanovcu, na lokaciji Bogdanovac 1 Norveška narodna pomoć radi na čišćenju kasetne municije i do sada je pregledano još 80.000 kvadratnih metara i pronađeno još 12 komada kasetne municije”, kaže Mihailović.

Prema Mihajlovićevim navodima, granata, mina i bombi, uglavnom iz Drugog svetskog rata ima i na trasi gasovoda Južni tok na kojoj je takođe u toku ispitivanje i čišćenje terena.

“I na trasi gasovoda Južni tok kroz Srbiju, rusko preduzeće Inženjersko tehnički centar za specijalne radove i ekspertize iz Sankt Peterburga do sada je pregledalo preko 700.000 kvadratnih metara. Pronađeno je 35 komada neeksplodiranih ubojnih srsedstava uglavnom, iz drugog svetskog rata”, kaže Mihajlović.

Ranije je najavljeno da će demineri ove godie očistiti više od 220 hektara zemljišta zasutog kasetnim bombama i minama. U planu je čišćenje kasetne municije sa Aerodroma Lađevci kod Kraljeva, kao i lokacije u selu Bumbarevo Brdo, kod Knića.

Procenjuje se da u Srbiji ima još oko 13 miliona kvadratnih metara odakle vrebaju kasetna municija, mine i druga ubojna sredstva, zaostala iz različitih ratnih perioda.
XS
SM
MD
LG